ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διηγηθεί την ημέρα του

- «Τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;»
- «Δεν ξέρω.»
Πολύ απογοητευτική απάντηση αλλά και πολύ συνηθισμένη ειδικά στα μικρά παιδάκια. Πώς μπορούμε όμως να βρούμε λύση γι’ αυτό και να μάθουμε το παιδί μας να περιγράφει σωστά τις εμπειρίες που έζησε;
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να σας ενημερώνει σωστά για την ημέρα του αλλά και για ότι το απασχόλησε ή το στεναχώρησε στη διάρκεια της.

Μην το «βομβαρδίζετε» με ερωτήσεις μόλις μπει σπίτι
Το παιδί σας πέρασε μία ολόκληρη μέρα τρέχοντας, παίζοντας αλλά και μαθαίνοντας στο σχολείο και φυσικά είναι πολύ κουρασμένο για να σας μιλήσει. Έτσι όσο κι αν ανυπομονείτε να μάθετε πώς πέρασε την ημέρα του μακριά σας, είναι πολύ σημαντικό να του δώσετε λίγο χρόνο να ηρεμήσει όταν έρθει σπίτι κουρασμένο πριν αρχίσετε να του κάνετε ερωτήσεις.

Κάνετε καίριες ερωτήσεις που το βοηθούν να καθοδηγήσει τη σκέψη του
Αποφύγετε υπερβολικά γενικά ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν με ένα απλό «ναι» ή ένα «καλά». Αντί να ρωτήσετε πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο και να λάβετε ως απάντηση ένα ξερό «καλά» ρωτήστε καλύτερα «τι σου άρεσε πιο πολύ σήμερα στο σχολείο;».

Αξιοποιήστε όλα τα ερεθίσματα
Οι χειροτεχνίες που φέρνει το παιδί στο σπίτι μπορούν να αποτελέσουν μία καλή αφορμή για συζήτηση. «Τι όμορφη ζωγραφιά είναι αυτή; Από πού πήρες την ιδέα;». Συνεχίστε τη συζήτηση ρωτώντας πώς διάλεξε τα χρώματα ή τι ζωγράφισαν οι φίλοι του.

Μιλήστε του κι εσείς για την ημέρα σας
Δώστε του το καλό παράδειγμα μιλώντας για την δική σας ημέρα πρώτα, ώστε να μη νιώθει ότι το «ανακρίνετε» αλλά και να έχει μία βάση να πατήσει για να σας περιγράψει την ημέρα του με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα: «Πήγα το πρωί για ψώνια στο σουπερμάρκετ και μετά πήγα να δω τη γιαγιά πριν έρθω να σε πάρω από το σχολείο. Εσύ πώς πέρασες σήμερα;"

Αφήστε το παιδί να εκφραστεί
Ίσως η διήγηση του να σας κουράσει, όμως είναι πολύ σημαντικό να του δείχνετε ότι το ακούτε με προσοχή. Μην διακόπτετε το παιδί και αφήστε το να σας πει την ιστορία του όπως εκείνο θέλει και όταν νιώθετε ότι δυσκολεύεται να συνεχίσει κάντε διερευνητικές ερωτήσεις ενθαρρύνοντας το να συνεχίσει. Σημαντικότερο όλων, αφιερώστε του χρόνο να εκφραστεί.

footerlogo