ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς διαχειριζόμαστε τον αποχωρισμό του παιδιού μας;

Ετοιμάζουμε το παιδί μας για την πρώτη του μέρα στο σχολείο και ουσιαστικά την πρώτη του μέρα μακριά από την μαμά σε ένα καινούργιο περιβάλλον. Το χαμόγελο και η υπομονή σας είναι απαραίτητα υλικά για να «πετύχει» η διαδικασία, αλλά και να ηρεμήσετε και εσείς.

Η στιγμή που φοβόσασταν έφτασε. Ήρθε η ώρα να αποχωριστείτε το παιδί σας και να περάσετε το πρώτο σας πρωινό χωριστά -και μάλιστα να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι με εξαίρεση τις γιορτές και τα σαββατοκύριακα αυτό θα αποτελεί καθημερινότητα για τους επόμενους 9 μήνες-.

Σημαντικό για να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτή τη νέα αλλαγή στη ζωή, είναι πρώτα απ’ όλα να είστε εσείς οι γονείς ήρεμοι και χαμογελαστοί, «περνώντας» το ίδιο συναίσθημα και στο παιδί σας.
Μιλήστε στο παιδί σας για όλα τα όμορφα πράγματα που θα κάνει και θα μάθει στο σχολείο, όλους τους καινούργιους φίλους που θα κάνει και μην διστάσετε να του περιγράψετε διασκεδαστικές ιστορίες από το δικό σας σχολείο, ή να του αναφέρετε πόσους φίλους κάνατε που έχετε ακόμα (πχ. «Θυμάσαι την κα Μαρία που πήγαμε προχθές και παίξατε με την κόρη της; Την γνώρισα όταν ήμουν μικρή σαν κι εσένα και ήταν η πρώτη φίλη που έκανα στο σχολείο») Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι να είστε χαμογελαστοί, ευδιάθετοι και να μην μεταφέρετε το άγχος σας στο παιδί, ώστε ο αποχωρισμός το πρωί να είναι πιο εύκολος.

Πώς λοιπόν μπορείτε να ηρεμήσετε πρώτα εσείς;

Απλά αντί να επικεντρωθείτε στο άγχος σας, σκεφτείτε όλα τα οφέλη που θα επιφέρει αυτός ο αποχωρισμός στην ανεξαρτητοποίηση του παιδιού σας και πόσο μεγάλο βήμα για την αυτονομία του θα είναι αυτό.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, το παιδί σας θα μάθει να προσαρμόζεται, θα αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες και σιγά σιγά μπορεί να μάθει να αντιμετωπίζει και κάποιους από τους φόβους του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δίπλα του θα βρίσκονται και εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν πώς να το βοηθήσουν ή να το καθοδηγήσουν όταν χρειάζεται.
Διασκεδάζοντας με τους νέους φίλους του, το παιδί αναπτύσσει, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, τη δική του προσωπικότητα και σταδιακά χτίζει την αυτοεκτίμησή του. Το σχολείο είναι μια περίοδος καθοριστική για τη ζωή του παιδιού σας και κάθε μέρα θα γυρίζει με όμορφες εμπειρίες που θα είναι πρόθυμο να μοιραστεί μαζί σας.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να ανοιχτεί και να συζητήσει μαζί σας για τη μέρα του στο σχολείο

Αφήνοντας λοιπόν το παιδί σας να ανεξαρτητοποιηθεί και να δει την πρώτη μέρα στο σχολείο σαν μία καινούργια και σημαντική εμπειρία, του προσφέρετε μια ανεκτίμητη ευκαιρία να εξελίξει την κοινωνική του ζωή και παρόλο που στην αρχή μπορεί να του φαίνεται δύσκολο -δεν έχουν όλα τα παιδιά τον ίδιο βαθμό κοινωνικότητας- η ωριμότητα και οι εμπειρίες που θα έχει αποκτήσει στο τέλος της χρονιάς αλλά και της κάθε ημέρας που πάει σχολείο, θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την αγωνία σας.

footerlogo