ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Μαθαίνοντας την οικολογική συνείδηση στο παιδί μου

Πώς μπορεί το παιδί μας να κατανοήσει καλύτερα την σημασία της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να μάθει να φροντίζει και να αγαπάει το περιβάλλον; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουμε να εμφυσήσετε στο παιδί σας την οικολογική συνείδηση από νεαρή ηλικία.

Σε αντίθεση με την σχετικά κοινή πεποίθηση, τα παιδιά είναι εξαιρετικά δεκτικά σε θέματα που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον. Αυτή είναι μια ευκαιρία για εσάς να εξοικειωθείτε με την οικολογία, με την ευαισθητοποίηση σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης.

Δέντρα, ζώα, βουνό, θάλασσα, το παιδί σας έχει ήδη προσεγγίσει το περιβάλλον στην πράξη και στην καθημερινότητα του. Μπορείτε λοιπόν να αξιοποιήσετε αυτές τις έννοιες για να εξηγήσετε καλύτερα τη σημασία της φροντίδας της φύσης. Ευκαιρία λοιπόν να εισάγετε μερικούς νέους όρους στο λεξιλόγιο του όπως "Βιοποικιλότητα", "φαινόμενο θερμοκηπίου", "ρύπανση", εμπλουτίζοντας σημαντικά τις γνώσεις του για την ζωή στον πλανήτη Γη.
Στη συνέχεια, εξηγήστε στο παιδί σας πώς μπορεί να συμμετέχει στη διαφύλαξη ενός οικοσυστήματος του αποτελεί μέρος. Ενημερώστε το παιδί σας για την οικολογία και την αξιοποίηση των απορριμμάτων με απλές καθημερινές διαδικασίες.

Κλείστε τη βρύση όταν τελειώνετε το πλύσιμο των χεριών σας και προτιμήστε να κάνετε ντους αντί για αφρόλουτρο εξηγώντας του γιατί δεν πρέπει να σπαταλάμε το καθαρό νερό, που σε πολλά μέρη του πλανήτη είναι σπάνιο. Επίσης αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, μάθετε του να σβήνει το φως αμέσως μόλις φύγει από ένα δωμάτιο και να προτιμάει τον φυσικό φωτισμό αξιοποιώντας στο έπακρο το φως της ημέρας.

Η ανακύκλωση είναι επίσης μία καλή πρακτική για να εμφυσήσετε στο παιδί σας οικολογική συνείδηση. Δείξτε του πώς γίνεται η ταξινόμηση των απορριμμάτων και εξηγήστε του τη διαφορά μεταξύ βιοαποικοδομήσιμων υλικών και πρώτων υλών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (ξύλο, χαρτόνι, γυαλί, πλαστικό, χαρτιά, εφημερίδες). Έχετε διαφορετικούς κάδους απορριμμάτων στο σπίτι για να το βοηθήσετε να κατανοήσει τη σημασία της ταξινόμησης των απορριμμάτων από το σπίτι ακόμα.

Διατηρώντας ευλαβικά αυτή την καθημερινή ρουτίνα, το παιδί σας έχει πλέον στη διάθεσή του όλα τα μέσα για να κατανοήσει την ανάγκη για φροντίδα του περιβάλλοντος και προστασίας του πλανήτη και να ζει με γνώμονα αυτή τη συνειδητοποίηση.

footerlogo