ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Επιλέγοντας τα σωστά δώρα: δημιουργικά παιχνίδια που βοηθάνε τα παιδιά να μεγαλώσουν σωστά

Στις γιορτές, που τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, τα παιδιά περνάνε πολλές ώρες μαζί σας στο σπίτι. Ειδικά όταν οι γιορτές συνοδεύονται με κρύο καιρό και το παιδί μένει μέσα στο σπίτι, είναι σημαντικό να απασχοληθεί με κάτι εποικοδομητικό. Εύκολο! Αρκεί να επιλέξετε να του χαρίσετε τα κατάλληλα παιχνίδια για τις γιορτές...

Tο παιχνίδι είναι μια απαραίτητη δραστηριότητα που βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί. Για να αναπτύξει ωστόσο σωστά όλες του τις δεξιότητες, είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά τα παιχνίδια με τα οποία θα ασχοληθεί τις ημέρες των γιορτών που δεν έχει σχολείο.

Καταρχάς θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες και τα παιχνίδια θα πρέπει να ταιριάζουν με την προσωπικότητά του και τη δίψα του για μάθηση. Για να κάνετε τη σωστή επιλογή για τα παιχνίδια του παιδιού σας, πρέπει να έχετε κατά νου ορισμένα σημαντικά κριτήρια.

Λάβετε υπόψη τους ρυθμούς του παιδιού σας.

Αν το παιδί σας είναι συνεσταλμένο, επικεντρωθείτε σε παιχνίδια που θα του επιτρέψουν να αναπτύξει τις δεξιότητες του και να μάθει να παίρνει αποφάσεις. Αν το παιδί σας είναι πιο δυναμικό και ανυπόμονο, επιλέξτε παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να μάθει να είναι πιο συγκρατημένο. Όταν σέβεστε τους ρυθμούς του, επιτρέπετε στο παιδί σας να ελέγχει μόνο του την εξέλιξή του.
Βοηθήστε το να μάθει να συγκεντρώνεται. Τα παιχνίδια μνήμης είναι μία πολύ καλή πρόταση, καθώς επιτρέπουν στο παιδί σας να εξασκεί την μνήμη και την οξυδέρκεια του με διασκεδαστικές δραστηριότητες πολύ μικρής διάρκειας (10 με 15 λεπτών).

04a

Η φαντασία σε πρώτο πλάνο.

Αν στο παιδί σας αρέσει να φτιάχνει και να διηγείται ιστορίες, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει τη φαντασία του μέσω παιχνιδιών που ευνοούν τη δημιουργικότητα. Κάστρα, κουκλόσπιτα ή κουκλάκια με επαγγέλματα βοηθούν το παιδί να ξεδιπλώσει την φαντασία του και ταυτόχρονα να εξασκήσει τις δεξιότητες του.

Δείξτε του πως να συνεργάζεται και να κοινωνικοποιείται.

Ειδικά αν το παιδί σας είναι μοναχοπαίδι, είναι σημαντικό να παίζετε συχνά μαζί επιτραπέζια παιχνίδια. Όχι μόνο θα μάθει να μοιράζεται και να συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους, αλλά θα μάθει και την έννοια της νίκης και της ήττας, γεγονός καθοριστικό για την διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του.

04b

Έχοντας υπόψιν όλα αυτά τα στοιχεία, θα κάνετε την σωστή επιλογή για το τέλειο δώρο των γιορτών, που όχι μόνο θα διασκεδάσει το παιδί σας, αλλά θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί σωστά!

footerlogo