ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Γινόμαστε καλύτεροι με τη νέα χρονιά: Πώς να αποβάλλουμε τις κακές λέξεις από το λεξιλόγιο του παιδιού

Ένας συμμαθητής του παιδιού σας λέει μία κακή λέξη και το παιδί σας την ακούει και την αναπαράγει διαρκώς χωρίς να ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Μία δύσκολη κατάσταση από την οποία όλοι οι γονείς έχουν περάσει. Πώς τι διαχειριζόμαστε όμως;

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μαθαίνει, ακούει, ανοίγεται στους άλλους και γίνεται κοινωνικό. Δυστυχώς οι κακές λέξεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικοποίησης του αυτής, καθώς επαναλαμβάνοντας τες, θεωρεί «ότι μιλάει όπως οι μεγάλοι» ή ότι κάνει μία αστεία σκανταλιά, ή προσπαθεί να «δειχθεί» μπροστά στους φίλους του.

Και ενώ την πρώτη φορά που ακούτε το μικρό παιδί σας να χρησιμοποιεί μία άσχημη λέξη μπορεί να σας φαίνεται αστείο και χαριτωμένο, σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ενοχλητική και άκομψη.
Για να αποφύγετε λοιπόν παρεξηγήσεις με τα άλλα παιδιά ή με τους ενήλικες, πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση από νωρίς. Και δεδομένου ότι το παιδί σας μπορεί να το βλέπει ως παιχνίδι ή σκανταλιά, το να του απαγορεύσετε απλώς αυστηρά το να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη, μπορεί να κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.

Η καλύτερη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι η απαγόρευση, αλλά η κατανόηση. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά συναισθηματικά πλάσματα και το να τους εξηγήσετε πόσο άσχημη και προσβλητική είναι η λέξη που λένε και πόσο άσχημα κάνει τον ακροατή τους να νιώθει, είναι ο μόνος τρόπος να το σταματήσουν.

Πείτε του για παράδειγμα ότι «όταν το λες αυτό σε κάποιον μπροστά σε όλους, είναι σα να τον λες κακό άνθρωπο και τον κάνεις να νιώθει άσχημα» και εξηγήστε του πώς δεν είναι αστείο και πώς οι άνθρωποι που ακούν τις προσβολές πραγματικά στεναχωριούνται και πληγώνονται.

Επιπλέον, μπορείτε να του δώσετε καλές εναλλακτικές για τις κακές λέξεις που χρησιμοποιεί. Να θυμάστε ότι πολλές φορές ο λόγος που χρησιμοποιούν τα παιδιά κακές λέξεις είναι γιατί δεν ξέρουν άλλες λέξεις για να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Δημιουργήστε λοιπόν μαζί με το παιδί σας αστεία και μη προσβλητικά συνώνυμα των κακών λέξεων που χρησιμοποιεί, ώστε να τις αποβάλλει εντελώς με διασκεδαστικό τρόπο.
Κατά καιρούς επίσης να είστε ανεκτικοί και αδιάφοροι ως προς τη χρήση των κακών λέξεων από το παιδί για να τις βαρεθεί και να τις αποβάλλει από μόνο του, καθώς συχνά η ίδια η απαγόρευση και ενόχληση σας είναι που καθιστά τις κακές λέξεις πειρασμό.

Ακόμα όμως κι αν το πρόβλημα περιοριστεί σημαντικά, ποτέ μην επαναπαυθείτε ότι το παιδί σας ξέχασε τις κακές λέξεις αμέσως. Σε όλους μας ξεφεύγουν πολλές φορές.

Διδάξτε ωστόσο στο παιδί την ενσυναίσθηση και τη σημασία της συγνώμης, ώστε να κατανοήσει από μόνο του γιατί κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα λέμε στους άλλους.

footerlogo