ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Γιατί το παιδί μου είναι ακατάστατο;

Ορισμένα παιδιά αγαπούν την τάξη και την καθαριότητα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, τα περισσότερα είναι ακατάστατα. Πώς όμως μπορούμε να δούμε το πάτωμα του δωματίου τους χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε δωροδοκία;

Τα παιδιά θα κρατάνε με ενθουσιασμό καθαρό το δωμάτιο τους αν τα κάνετε να αισθάνονται υπερήφανα για αυτό και τους επιτρέψετε να εφαρμόσουν την δική τους τάξη και καθαριότητα.

Δικό μου δωμάτιο!
Όταν το παιδί αγαπάει το δωμάτιο του όπως είναι, γιατί το έφτιαξε μόνο του, τότε είναι πιο πιθανό να το κρατήσει καθαρό και τακτικό. Βοηθήστε το να επιλέξει εκείνο τις κουβέρτες που θα βάλει στο κρεβάτι του, τα κουκλάκια που θα στολίζουν τα ράφια του, ή τις ζωγραφιές στους τοίχους.

Παιχνίδια σε τάξη
Δείξτε του πώς να τακτοποιεί τα παιχνίδια του σε κουτάκια κάτω από το κρεβάτι, χωρίς αυτά να κινδυνεύουν να σπάσουν ή να χαλάσουν. Συζητήστε μάλιστα με το παιδί και εξηγήστε του πόσο σημαντική είναι η τάξη στο δωμάτιο του, ώστε τα παιχνίδια του να είναι ασφαλή και να τα βρίσκει πάντα όταν τα αναζητήσει.

Μαθαίνω να χαρίζω
Καθιερώστε μία ανακατάταξη του δωματίου μία φορά το χρόνο. Επιλέξτε μαζί με το παιδί ποια παιχνίδια δεν χρησιμοποιεί πια, ποια θέλει να κρατήσει και ποια να χαρίσει σε άλλα παιδάκια που δεν έχουν.

Η μαμά είναι περήφανη για μένα!
Σημαντικό είναι επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί και να το επικροτείτε πάντα για την προσπάθεια του να κρατήσει το δωμάτιο του καθαρό. Όσο νιώθει ότι είστε περήφανη για την καθαριότητα του, τόσο πιο τακτικό θα γίνεται, κι αυτό είναι μία καλή συνήθεια που πρέπει να μάθει από νωρίς.

footerlogo