ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί το καλοκαίρι

«Μαμά βαριέμαι». Η πιο τρομακτική φράση που μπορεί να ακούσει μία μαμά, όταν έχουν κλείσει τα σχολεία, αλλά η οικογένεια δεν έχει φύγει ακόμα στην εξοχή για καλοκαιρινές διακοπές.

Όταν κλείνουν τα σχολεία, τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους και συχνά είναι δύσκολο να μπουν σε πρόγραμμα, εφόσον δεν υπάρχει πλέον σχολείο και πρωινό ξύπνημα σε αυτό.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά να οργανωθούν σωστά, ώστε να απολαύσουμε όλοι με ηρεμία τις καλοκαιρινές διακοπές;

  1. Πρόγραμμα διασκέδασης

Μαζί με τα παιδιά, φτιάξτε τον καλοκαιρινό κατάλογο δραστηριοτήτων που η οικογένεια θέλει να κάνει φέτος το καλοκαίρι. Μπορεί να είναι βόλτα στον ζωολογικό κήπο, μπάνιο στην παραλία, κάμπινγκ το Σαββατοκύριακο κ.α. Οργανώστε τα σε ένα ημερολόγιο, ώστε το παιδί να έχει κάτι να περιμένει με ανυπομονησία και να ξέρει τι συναρπαστική δραστηριότητα έπεται κάθε μέρα!

  1. Μην το παρακάνετε με την οργάνωση

Στον αντίποδα της προηγούμενης οδηγίας, δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι γονείς γνωρίζουν ακριβώς πότε και πού θα βρίσκονται τα παιδιά τους κάθε μέρα. Όταν όμως έρχεται το καλοκαίρι, συχνά οι γονείς νιώθουν την ανάγκη να προγραμματίσουν μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της κάθε ημέρας, ώστε να κρατήσουν μία οργάνωση ελλείψει σχολείου. Παρότι μία σχετική συνέπεια στην ρουτίνα του παιδιού είναι σημαντική, είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη το παιδί να έχει λίγο ελεύθερο «δικό του» χρόνο μέσα στην ημέρα.

  1. Αφιερώστε τους ουσιαστικό χρόνο κάθε μέρα

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να παγιδευτούν σε όλες αυτά τα posts και τις φωτογραφίες των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων άλλων γονέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το παιδί σας δεν χρειάζεται μια αξέχαστη εντυπωσιακή δραστηριότητα που θα ανεβάσετε μετά στα social.  το μόνο που χρειάζονται είναι μια σχέση αγάπης μαζί σας, ακόμα κι αν αυτό είναι απλώς να παίξετε με τις κούκλες του μαζί. Φροντίστε κάθε μέρα να περνάτε λίγο χρόνο με το παιδί, παίζοντας ή κάνοντας μαζί δραστηριότητες που αγαπάει.

  1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει κάτι καινούργιο αυτό το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι υπάρχει άπλετος χρόνος για εξωσχολικές δραστηριότητες. Το παιδί μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης, ζωγραφική, χορό ή ένα νέο άθλημα. Οι καινούργιες δραστηριότητες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και βοηθούν τη δημιουργικότητα του παιδιού σας. Αλλά να θυμάστε την οδηγία 2. πιο πάνω: Μην το παρακάνετε!

  1. Περιορίστε την έκθεση στην τεχνολογία

Το tablet και η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι η baby sitter του παιδιού σας, ειδικά το καλοκαίρι που ο χρόνος τους είναι άπλετος. Αντικαταστήστε την ώρα της οθόνης με διαδραστικό διάβασμα παραμυθιών και συχνές βόλτες στη βιβλιοθήκη. Τα βιβλία ανοίγουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σε κάθε παιδί. Μπορείτε επίσης να ζωγραφίσετε μαζί ή να κάνετε χειροτεχνίες.

Δείτε εδώ ιδέες για απίθανες κατασκευές με Danonino

 

  1. Δημιουργήστε μία καλοκαιρινή ρουτίνα

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του παιδιού είναι φυσικό να διαφέρει από τη σχολική ρουτίνα, αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Το καλοκαίρι τα παιδιά πρέπει μεν να απελευθερωθούν από τη στενή δομή της σχολικής χρονιάς, αλλά χρειάζονται την ασφάλεια μίας σταθερότητας στην ημέρα τους. Διατηρήστε την ίδια ώρα που πάνε για ύπνο και τις ίδιες ώρες φαγητού, κρατώντας όσο γίνεται ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα σε βασικά σημεία της ημέρας τους. Εξασφαλίζοντας ένα δομημένο ασφαλές περιβάλλον για το παιδί σας, αποθαρρύνετε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς που προκύπτουν από την πλήξη και την έλλειψη οργάνωσης.

Πηγή: KUMON

footerlogo