ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα παιχνίδια του παιδιού σας

«Το βαριέμαι αυτό το παιχνίδι» Σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση; Πολλά παιδιά το λένε αυτό ακόμα και όταν έχουν ένα δωμάτιο γεμάτο από παιχνίδια. Μην αγχωθείτε όμως και μην βιαστείτε να αγοράσετε περισσότερα, αφού μπορείτε να κάνετε τα παιχνίδια που ήδη έχουν και πάλι διασκεδαστικά.

Δείτε στην συνέχεια μερικά tips που θα βοηθήσουν και εσάς και το παιδί να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα παιχνίδια που ήδη έχετε.

Κρύψτε μερικά παιχνίδια
Μία λύση είναι να χρησιμοποιείτε κουτιά τακτοποίησης για να κρύβετε κάποια από τα παιχνίδια για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων. Στη συνέχεια μπορείτε να βγάλετε αυτά που κρύψατε και να μαζέψετε αυτά που είχατε αφήσει έξω.

Έτσι κάθε φορά που θα τα βλέπουν θα τους φαίνονται σαν καινούργια.

Μαθαίνω να μοιράζομαι
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να μην βαρεθεί τα παιχνίδια του και ταυτόχρονα να μάθει να μοιράζεται, οργανώνοντας μία «ανταλλαγή παιχνιδιών» με φίλους ή γείτονες. Έτσι το παιδί θα μάθει την πραγματική αξία των παιχνιδιών του και εσείς θα δείτε ποια παιχνίδια προτιμάει και τι επιλέγει να δώσει κάθε φορά.

Εκκαθάριση παιχνιδιών
Όταν το παιδί λείπει από το σπίτι, μπορείτε να κάνετε μία ταξινόμηση και επιλογή παιχνιδιών, ώστε να απαλλαγείτε από αυτά που έχουν σπάσει ή έχουν χαλάσει. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και για να μάθουν μακροπρόθεσμα να προσέχουν τα παιχνίδια τους περισσότερο.

Θεσπίζουμε κανόνες
Η ώρα του παιχνιδιού θα πρέπει σαφώς να είναι διασκεδαστική, όμως είναι καλό να θεσπίσουμε μερικούς κανόνες. Ορίστε έναν συγκεκριμένο αριθμό των παιχνιδιών που μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας ταυτόχρονα. Αυτό θα τα βοηθήσει να είναι συγκεντρωμένα και επίσης κάνει την τακτοποίηση του δωματίου τους πιο εύκολη.

Επιλέξτε προσεκτικά τα επόμενα παιχνίδια τους
Όταν αγοράζετε ένα νέο παιχνίδι, σκεφτείτε προσεκτικά το είδος του παιχνιδιού που θα επιλέξετε. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιδιού; Τα παιχνίδια αυτού του τύπου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το μυαλό του παιδιού σας και επιπλέον θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προσπαθήστε να αγοράσετε παιχνίδια με τα οποία το παιδί σας μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα. Όσο περισσότερη φαντασία πρέπει να χρησιμοποιήσει το παιδί σας, τόσο το καλύτερο! Τα κλασικά παιχνίδια όπως τα τουβλάκια, τα τρένα, τα βιβλία και οι κούκλες ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι πιο δημιουργικά.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όταν υπάρχει φαντασία, ακόμα και το κουτί ενός παιχνιδιού μπορεί να γίνει κι αυτό ένα παιχνίδι.

footerlogo