ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς είναι να είσαι γονιός; Αντιστρέφουμε τους ρόλους

Τα παιχνίδια με την αντιστροφή ρόλων είναι μία πολύ καλή ιδέα ακόμη και για παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους για τους άλλους και να τα ενθαρρύνουν να έχουν την κατάλληλη συμπεριφορά ανάλογα με την περίσταση.

Η αντιστροφή ρόλων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να δουν την οπτική γωνία των μεγάλων και να ξεπεράσουν τις συνήθεις συναισθηματικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Επιπλέον, στα παιδιά αρέσει να παριστάνουν τους γονείς και να μιμούνται καθημερινές δραστηριότητες που βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν. Δείτε στη συνέχεια μερικές ιδέες για να το πετύχετε αυτό με διασκεδαστικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Ώρα για φαγητό: Το παιδί θα προσπαθήσει να ταΐσει τον μπαμπά ή τη μαμά. Θα πρέπει να επιλέξει προσεκτικά το φαγητό στο πιάτο και να φτιάξει κουταλιές ώστε η μαμά ή ο μπαμπάς να μην λερωθούν κατά το τάισμα. Όταν η μαμά ή ο μπαμπάς αρνούνται πεισματικά να φάνε κάτι, όπως κάνει και το παιδί μερικές φορές, θα πρέπει να το ρωτήσουν πώς αισθάνεται.

Μεσημεριανή σιέστα: Το παιδί θα προσπαθήσει να πείσει τη μαμά ή τον μπαμπά ότι είναι ώρα για τον μεσημεριανό τους ύπνο. Πώς νιώθει όταν φέρνουν αντιρρήσεις και πώς μπορεί να τους πείσει να κάνουν το σωστό; Προτείνετε στο παιδί να έρθει μαζί σας και να σας βοηθήσει να σκεπαστείτε ή να σας πει μία ιστορία για να κοιμηθείτε.

Θυμός και γκρίνια: Οι γονείς θα πρέπει να μιμηθούν τις συνήθεις αντιδράσεις γκρίνιας και θυμού του παιδιού και εκείνο με τη σειρά του θα πρέπει να προσπαθήσει να τους καθησυχάσει. Είναι μία αποτελεσματική τεχνική για να δημιουργήσετε χιούμορ και να ηρεμήσετε την ένταση σε μια δύσκολη κατάσταση.

Κερδίζουμε και χάνουμε: Όταν κερδίσει το παιδί σε ένα παιχνίδι, οι γονείς θα δείξουν πόσο αναστατωμένοι είναι και θα διαμαρτυρηθούν ότι κερδίζει πάντα. Έτσι το παιδί θα έχει την ευκαιρία να τους ηρεμήσει και να σκεφτεί πώς διαχειρίζονται εκείνοι τις δικές του αντίστοιχες αντιδράσεις.

Φεύγουμε από το σπίτι: Σε περίπτωση παιδιών που δυσκολεύονται να φύγουν από το σπίτι το Σαββατοκύριακο, οι γονείς θα παίξουν ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων στο οποίο θα διαμαρτύρονται ότι δε θέλουν να πάνε πουθενά. Το παιδί θα πρέπει να βρει τρόπο να τους πείσει να κάνουν αυτό που πρέπει.

Ώρα για ύπνο: Οι γονείς θα προσποιηθούν ότι φοβούνται να κοιμηθούν μόνοι τους το βράδυ. Το παιδί θα πρέπει να βρει τρόπο να τους ηρεμήσει και να τους πείσει ότι τίποτα κακό δεν θα τους συμβεί αν σβήσουν τα φώτα. Στην προσπάθεια του να ηρεμήσει τους γονείς, το παιδί θα αισθάνεται πιο ασφαλές όταν έρθει η δική του ώρα για ύπνο.

footerlogo