ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να ξεχωρίζουμε τα συναισθήματα μας!

Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν πάντα τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν καθημερινά. Όταν ζωγραφίζουν όμως συναισθηματικές διακυμάνσεις όπως ο θυμός και η θλίψη μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν και να κατανοούν ότι πρόκειται για μεταβατικό στάδιο.

Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο ώστε να διαμορφώσετε τις κατάλληλες συμπεριφορές, όπως το να διατηρείτε την ψυχραιμία σας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Χρησιμοποιήστε λευκά τετράγωνα χαρτάκια και μαρκαδόρους για να σχεδιάσετε σε αυτά φατσούλες με τα διάφορα συναισθήματα, όπως θλίψη, θυμός, ανησυχία, φόβος κλπ. Εστιάστε στο στόμα και τα μάτια ώστε να αποδώσετε όσο το δυνατόν πιο πειστικά αυτά τα συναισθήματα και να βοηθήσετε το παιδί να τα ξεχωρίζει.

Κάθε χαρτάκι αντιπροσωπεύει μία αντίδραση ή ένα συναίσθημα του παιδιού για αυτά που συμβαίνουν γύρω του, στο σπίτι ή στο σχολείο. Κάθε φορά που νιώθει αναστατωμένο, ζητήστε του να προσπαθήσει να ξεχωρίσει το χαρτάκι που εκφράζει περισσότερο τα συναισθήματα του εκείνη τη στιγμή και να σας το δώσει.

Idees2a

Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει σταδιακά να αναγνωρίζει κάθε συναίσθημα, να αποστασιοποιείται από αυτό και να μπορεί πιο εύκολα να το αντιμετωπίσει με τη βοήθεια σας.

Επίσης αξιοποιώντας τις καρτούλες που σας δίνει, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων, προκειμένου να παρακολουθείτε τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του παιδιού, να γνωρίζετε τι το επηρεάζει αρνητικά και τι όχι και πώς αντιδρά σε κάθε κατάσταση, ώστε να είστε σε θέση να το διαχειριστείτε καλύτερα σε περίπτωση που ξαναβρεθείτε σε παρόμοια.

footerlogo