ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς τα παιδιά μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός! Όσο μεγαλώνει το παιδί, μεγαλώνουν οι ευθύνες, αλλά και οι καθημερινές προκλήσεις. Πολλές φορές μάλιστα ανησυχούμε ή έχουμε αμφιβολίες για το αν είμαστε σωστοί γονείς, ή αν έπρεπε να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Ο καλύτερος δάσκαλος σε αυτή τη διαδικασία, είναι στην πραγματικότητα το ίδιο το παιδί, αφού, δίνοντας προσοχή σε κάθε τι που κάνει για εσάς, θα παρατηρήσετε τα κρυμμένα μηνύματα που υποδηλώνουν οι συμπεριφορές του και σας δείχνουν ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Δείτε στη συνέχεια μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές των παιδιών που υποδηλώνουν ότι έχετε κάνει πραγματικά καλή δουλειά στην ανατροφή τους και στο χτίσιμο μίας υγιούς σχέσης με αυτά.

Σας παρηγορεί και νοιάζεται πώς νιώθετε

Ένα παιδί που δείχνει ενσυναίσθηση, που καταλαβαίνει πότε είστε στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι, πότε πονάτε, ή είστε άρρωστοι, είναι ένα παιδί που νοιάζεται πραγματικά για εσάς και δε φοβάται να το δείξει. Η αγάπη και η τρυφερότητα στη σχέση γονιών – παιδιού μπορεί να είναι αμοιβαία και το ουσιαστικό ενδιαφέρον που δείχνετε στα παιδιά σας, θα το δείξουν και εκείνα όταν νιώσουν ότι το έχετε ανάγκη.

Προσπαθεί να σας ευχαριστήσει

Όταν δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό, δίνετε ταυτόχρονα στο παιδί και ένα πραγματικά καλό παράδειγμα να ακολουθήσει. Όταν λοιπόν το παιδί μαζεύει το δωμάτιο μόνο του, προσπαθεί να βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού και γενικά παίρνει πρωτοβουλίες για να σας κάνει να χαρείτε και να του πείτε μπράβο, σημαίνει ότι έχει μάθει να αναγνωρίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος σας στο σπίτι και θέλει να σας ευχαριστήσει για αυτό.

Προσπαθεί να εξιλεωθεί για τις σκανταλιές του

Όσο καλά κι αν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουν αυτό ακριβώς: παιδιά! Και είναι φυσικό να κάνουν σκανταλιές, ίσως να μας παρακούσουν μερικές φορές ή να κάνουν κάποια ζημιά. Το γεγονός ότι αναγνωρίζουν όμως μόνα τους το λάθος τους και προσπαθούν να σας φτιάξουν τη διάθεση, να σας κάνουν να γελάσετε ή προσπαθούν να μαζέψουν μόνα τους τη ζημιά που κάνανε (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη) σημαίνει ότι έχουν μάθει να είναι υπεύθυνα και ξέρουν τι είναι σωστό και τι όχι.

Εσάς με ποιον τρόπο σας δείχνει το παιδί σας ότι είστε σούπερ γονιός;

footerlogo