ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν την διάθεση του παιδιού και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το χρώμα θεωρείται ότι επηρεάζει τα συναισθήματά μας.

Καλλιτέχνες, διακοσμητές εσωτερικών χώρων, σχεδιαστές μόδας και διαφημιστικά γραφεία χρησιμοποιούν τα διαφορετικά χρώματα για να επηρεάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και να προσελκύσουν πελάτες. Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των ειδικών, πώς μπορούμε ως γονείς να χρησιμοποιήσουμε τα χρώματα ώστε να επηρεάσουμε τη διάθεση των παιδιών μας; Το χρώμα που βάφουμε τα δωμάτιά τους και τα ρούχα και παιχνίδια που επιλέγουμε φαίνεται ότι επηρεάζουν πραγματικά το πόσο ευτυχισμένα αισθάνονται ή πόσο ήσυχα κοιμούνται.

Τι συμβολίζει κάθε χρώμα

Με την πάροδο του χρόνου, μελέτες έχουν δείξει πώς τα διαφορετικά χρώματα μας επηρεάζουν με μοναδικούς τρόπους. Τα θερμά χρώματα, όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και άνετοι. Έντονες αποχρώσεις ζεστών χρωμάτων επίσης ξυπνάνε το μυαλό του παιδιού και το γεμίζουν ενέργεια!

Από την άλλη πλευρά, τα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε, το πράσινο και το μοβ, μας ηρεμούν και έχουν καταπραϋντική δράση, καθιστώντας τα ιδανικά για χώρους όπου θέλουμε να χαλαρώνουμε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα στη ζωή των παιδιών

Τώρα που γνωρίζουμε πώς συγκεκριμένα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας, πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

  • Χρησιμοποιήστε παλ ψυχρά χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο σε χώρους ηρεμίας για τα παιδιά. Τις ζεστές μέρες, ντύστε τα με γαλάζια χρώματα για να αισθάνονται πιο δροσερά.
  • Μάλιστα τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στον ύπνο ή είναι επιρρεπή σε εκρήξεις και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να επωφεληθούν από το να περνούν χρόνο σε ένα μπλε δωμάτιο.
  • Αν θέλετε τα παιδιά σας να κοιμούνται καλά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ψυχρά χρώματα όπως το μπλε, το πράσινο ή το μοβ για τη διακόσμηση και τους τοίχους. Η κατευναστική τους επίδραση μπορεί να κάνει το δωμάτιο του παιδιού σας ευρύχωρο και χαλαρωτικό, όπως ο γαλάζιος ουρανός ή ο ωκεανός.
  • Αποφύγετε να βάψετε το δωμάτιο του παιδιού σας με σκοτεινά ψυχρά χρώματα γιατί μπορούν να εμπνεύσουν θλίψη και δυσάρεστα συναισθήματα.
  • Τα φωτεινά, θερμά χρώματα μπορεί να δυσκολέψουν την ώρα του ύπνου. Επιλέξτε έντονες ζεστές αποχρώσεις, για παιχνίδια και δραστηριότητες, καθώς είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ανάπτυξη, ωστόσο κρύψτε τα όταν είναι η ώρα του ύπνου.
  • Χρησιμοποιήστε έντονα κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί πιάτα και σουπλά στην κουζίνα καθώς αυτά τα χρώματα σχετίζονται με το φαγητό και φαίνεται να ανοίγουν την όρεξη.
  • Φροντίστε να έχει κοντά στο παιδί σας κίτρινα αντικείμενα όταν μελετάει, καθώς αυτά αυξάνουν την προσοχή και την εστίαση. Ίσως ένα κίτρινο μπλουζάκι ή φόρμα να γίνει η στολή του διαβάσματος. Επιπλέον ένα κίτρινο κάλυμμα στο γραφείο του ή μία κίτρινη κασετίνα, θα βοηθήσουν πολύ στην συγκέντρωση και τη μελέτη.

Εκτός από αυτές τις παραπάνω ενέργειες, αφιερώστε χρόνο συζητώντας με τα παιδιά σας για το πώς τα διαφορετικά χρώματα τα κάνουν να αισθάνονται.  Καθώς μεγαλώνουν, συνεργαστείτε μαζί τους για να επιλέξετε μαζί ένα χαλαρωτικό χρώμα για την κρεβατοκάμαρά τους. Δώστε προσοχή στα έργα τέχνης τους και στα χρώματα που χρησιμοποιούν, στη συνέχεια μιλήστε τους για το γιατί επέλεξαν συγκεκριμένα χρώματα και τι συναισθήματα τους βγάζουν.

Τελικά, όσο πιο αποτελεσματικά επικοινωνούμε με τα παιδιά μας, τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε μαζί. Διασκεδάστε παίζοντας με τα χρώματα και δείτε πώς λειτουργεί καλύτερα για το δικό σας παιδί.

footerlogo