ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Βοηθάμε στο σπίτι: 6+1 δουλίτσες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Οι δουλειές του σπιτιού είναι «αναγκαίο κακό» για τις εργαζόμενες μαμάδες, όμως τώρα μπορούν να γίνουν ένας έξυπνος τρόπος να μάθουν τα παιδιά σας να είναι πιο υπεύθυνα και ταυτόχρονα να βοηθάνε ουσιαστικά στο σπίτι.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψιν σας, είναι ότι οι δουλίτσες που θα κάνουν τα παιδιά σας θα χρειαστούν το διπλάσιο χρόνο και δε θα έχουν το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα όπως αν τις κάνατε μόνοι σας, αλλά η προσπάθεια είναι που μετράει.

Παρόλα αυτά, τα οφέλη της συμμετοχής των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού είναι πολλαπλά, καθώς, σύμφωνα με ερευνητές του Harvard, υπάρχει μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στις δουλειές του σπιτιού κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της αίσθησης της ευτυχίας, της υγείας και της ανεξαρτησίας στην ενήλικη ζωή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όταν το παιδί βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, πρακτικό και να έχει ενσυναίσθηση.

Όπως εξηγεί ο ο Richard Bromfield, ψυχολόγος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ: «Όταν τα παιδιά σας είναι μικρά, θέλουν να σας βοηθήσουν να στρώσετε το τραπέζι ή να σκουπίσετε το πάτωμα. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και αφήστε τα να σας βοηθήσουν. Αυτές οι στιγμές θα είναι γεμάτες αγάπη και θα σας φέρουν πιο κοντά, αλλά και όταν μεγαλώσουν θα μπορούν πραγματικά να κάνουν αυτές τις δουλειές, χωρίς κόπο.

Επειδή όμως δεν είναι όλες οι δουλειές για όλες τις ηλικίες, επιλέξαμε για εσάς μερικές από αυτές που είναι πιο ευχάριστες και εφικτές σε αυτές τις ηλικίες.

Διαχωρισμός και τακτοποίηση της μπουγάδας

Τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να βρουν το άλλο ταίρι της κάλτσας, να μοιράσουν τα ρούχα ανάλογα με το μέλος της οικογενείας στο οποίο ανήκουν και να τα διπλώσουν αν τους δείξετε τον τρόπο. Εν συνεχεία, μπορείτε να τα μάθετε να τακτοποιούν τα δικά τους ρούχα στις ντουλάπες τους.

Προετοιμασία ή καθαρισμός του τραπεζιού της κουζίνας

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν πρόκειται για οικογενειακό φαγητό. Ζητήστε από τα παιδιά σας να τοποθετήσουν πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και χαρτοπετσέτες στο τραπέζι, ενώ μετά το γεύμα ζητήστε τους να σας τα φέρουν στην κουζίνα.

Επαναγέμισμα των μπουκαλιών του νερού, πριν αυτά τελειώσουν

Μια πολύ καλή δουλειά του σπιτιού είναι να ζητήσετε από τα παιδιά σας να γεμίσουν εκ νέου τα μπουκάλια του νερού και να τα χρίσετε υπεύθυνα για την επιστροφή τους στο ψυγείο.

Ξεσκόνισμα

Μια απλή διαδικασία που δεν επιζητά χρήση δυνητικά επιβλαβών χημικών, είναι το ξεσκόνισμα των ραφιών και των επίπλων με ένα στεγνό πανί. Για καλό και για κακό, απομακρύνετε τυχόν εύθραυστα αντικείμενα και μπιμπελό που μπορεί να βρίσκονται σε αυτές τις επιφάνειες, ώστε να αποφύγετε τυχόν απώλειες.

Τακτοποίηση παιχνιδιών

Η τακτοποίηση των παιχνιδιών έχει διπλό όφελος: Πρώτον, το παιδί θα τακτοποιήσει τα παιχνίδια του έτσι ώστε να μη βρίσκονται πεταμένα από εδώ και από εκεί. Δεύτερον, το παιδί εκπαιδεύεται στο να τα κατηγοριοποιεί και να τα ταξινομεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να τα βρίσκει όταν τα θέλει.

Τακτοποίηση του κρεβατιού

Αυτή η-ενός-λεπτού-δουλειά φτιάχνει την διάθεση του παιδιού, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μέρος της πρωινής του ρουτίνας όπως το να ντύνεται και να πλένει τα δόντια του. Δεν χρειάζεται χειρουργική ακρίβεια, αλλά αποτελεί μια πολύ όμορφη συνήθεια να αποκτήσει κανείς μικρός.

Πότισμα των φυτών ή του κήπου

Είτε πρόκειται για φυτά του σπιτιού, είτε για φροντίδα του κήπου, αποτελεί μια πολύ απλή διαδικασία για οποιοδήποτε παιδί.  Έτσι, ταυτόχρονα εξασφαλίζετε την φροντίδα των φυτών και μαθαίνετε τα παιδιά να είναι υπεύθυνα για κάτι «ζωντανό».

Εσείς τι δουλειές κάνετε μαζί με το παιδί;

footerlogo