ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς να διατηρήσεις την καλή διάθεση των παιδιών και μετά τις γιορτές

Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα ξεκινούν νωρίς κάθε χρόνο, συχνά από τα τέλη Νοέμβρη, πράγμα που σημαίνει ότι η ανυπομονησία για την γιορτινή μέρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με κάθε εβδομάδα που περνά.

Όταν όμως φτάνει το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, φαινομενικά χάνεται σε μια στιγμή, αφήνοντας συχνά τα παιδιά σε μια απογοήτευση μετά τις διακοπές. Με πολύ περισσότερο από ένα μήνα ψώνια και διακόσμηση, ψήσιμο γλυκών, γιορτινές ταινίες και χαρούμενη ατμόσφαιρα, ξαφνικά μετά το ξετύλιγμα των δώρων αυτή η ενθουσιώδης διάθεση σκάει σαν μία φούσκα.

Κι ενώ οι απόκριες είναι μακριά και το κρύο είναι ακόμα τσουχτερό, η γιορτή έχει ξεθυμάνει και το παιδί πρέπει να γυρίσει στο σχολείο χωρίς να έχει κάτι άμεσο και εντυπωσιακό να περιμένει και αυτό το ρίχνει ψυχολογικά.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μην τα «πάρει από κάτω» μετά το πέρας της γιορτινής περιόδου; Και πώς μπορούμε να κάνουμε και τον παγωμένο Γενάρη μία υπέροχη εποχή γεμάτη καλή διάθεση; Δείτε ιδέες στη συνέχεια!

Κράτα το παιδί χαρούμενο

Σημαντικό είναι να κρατήσετε την καλή σας διάθεση αμείωτη ακόμη και μετά τις γιορτές! Τα παιδιά έλαβαν πολλά δώρα τα Χριστούγεννα και κάποια παλιά παιχνίδια τους μπορεί να μην τα θέλουν πια. Επιλέξτε αυτά που θα ήθελαν να χαρίσουν και δωρίστε τα σε άλλα παιδάκια δημιουργώντας μία μετα-Χριστουγεννιάτικη γιορτινή κατάσταση. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το παιδί για όλες τις άλλες ιδιαίτερες εποχές του χρόνου, όπως οι Απόκριες που πλησιάζουν, ή για τις Αλκυονίδες μέρες ή τι ωραία πράγματα μπορείτε να κάνετε ακόμα και τον Φλεβάρη, δημιουργώντας έτσι μία ανυπομονησία και κάτι να περιμένει με χαρά.

Δημιουργήστε ειδικές εκδηλώσεις

Μην περιμένετε τις ημερολογιακές γιορτές για να διασκεδάσετε! Προγραμματίστε μικρές εκδρομές, ίσως μία βόλτα στον ζωολογικό κήπο, ή ένα σαββατοκύριακο για snowboard στο βουνό. Κάτι διαφορετικό που θα ενθουσιάσει το παιδί και θα το βοηθήσει να συνδυάσει τον χειμώνα με περισσότερα πράγματα από απλώς τα Χριστούγεννα.

Συζητήστε το

Η κακή διάθεση των παιδιών μετά τις γιορτές τα μπερδεύει και μερικές φορές, χρειάζονται απλώς βοήθεια για να κατανοήσουν αυτό που νιώθουν. Συζητήστε μαζί τους ώστε να τα βοηθήσετε να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και εξηγήστε τους ότι ένα μέρος αυτού που κάνει τα Χριστούγεννα τόσο μοναδικά, είναι ακριβώς το γεγονός ότι γίνονται μόνο μία φορά το χρόνο.

footerlogo