ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Στηρίζουμε τα δυνατά σημεία του παιδιού μας και του δίνουμε προβάδισμα

Πολλές φορές ως γονείς κάνουμε συχνά το λάθος να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά, συχνά υπερτονίζοντας τις αστοχίες του παιδιού μας, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα τις επαναλάβει. Έχει αποδειχθεί όμως ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι σωστή ή λειτουργική και καλό θα ήταν να την αφήσουμε πίσω μας και να επικεντρωθούμε στο λεγόμενο «positive parenting» αν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ένα προβάδισμα στο παιδί μας και τη ζωή του.

Οι ειδικοί εξηγούν

Ο ψυχολόγος Δρ. Fawn McNeil-Haber με έδρα το New Jersey επισημαίνει ότι

«η εστίαση στις αδυναμίες των παιδιών μειώνει το κίνητρό τους να προσπαθήσουν για το καλύτερο. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν οι γύρω μας επισημαίνουν σε τι δεν είμαστε καλοί, αυτό μας αποθαρρύνει, μας βάζει σε θέση άμυνας και μας ενοχλεί. Στην ουσία, κανένα από αυτά τα συναισθήματα που πηγάζουν από την επικριτικότητα των γύρω μας δεν μας βοηθά να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Η ψυχοθεραπεύτρια Sara Anderson, με έδρα την Ατλάντα, εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τα παιδιά μας επηρεάζει την άποψή τους για τις δυνατότητές τους:

«Εάν εστιάσετε στο λάθος του, το παιδί ανταποκρίνεται στο όραμά σας για την αποτυχία του. Εάν εστιάσετε στα δυνατά σημεία και επιβραβεύετε τις επιτυχίες του παιδιού σας, (positive parenting) το παιδί πιστεύει ό,τι είναι δυνατό και μπορεί να καταφέρει τα πάντα».

Η Lea Waters, PhD, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας, ηγέτης στη θετική ψυχολογία, μας δίνει τη λύση:

«Η γονική προσέγγισή που εστιάζει στα δυνατά στοιχεία των παιδιών μας διδάσκει πώς να απομακρυνόμαστε από τα αρνητικά όταν μεγαλώνουμε παιδιά για να προσφέρουμε σε ολόκληρη την οικογένεια μια πιο θετική εμπειρία στο σπίτι. Οι γονείς που εστιάζουν στα δυνατά σημεία των παιδιών και τα επιβραβεύουν για αυτά, τα βοηθούν να χτίσουν αυτοπεποίθηση και τους δίνουν κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο.»

Πώς θα το πετύχουμε

Το να γνωρίζουμε ποια είναι τα δυνατά σημεία των παιδιών μας είναι το πρώτο βήμα. Οι περισσότεροι από εμάς απλά κοιτάμε σε τι είναι καλά τα παιδιά μας και υποθέτουμε ότι αυτό είναι η δύναμή τους. Εστιάζουμε μόνο στο πού διαπρέπουν. Αν και αυτό είναι μία ένδειξη, δεν είναι αρκετή. Εάν για παράδειγμα ένα παιδί είναι εξαιρετικό στο να παίζει βιολί αλλά το μισεί, η L. Waters εξηγεί ότι το βιολί δεν είναι δυνατό σημείο. Είναι απλά μια ικανότητα.

Τα δυνατά σημεία δεν είναι λοιπόν μόνο αυτά στο οποία είναι καλά τα παιδιά μας, αλλά αυτά που έχουν κίνητρο να κάνουν μόνα τους και αυτά που τους δίνουν ενέργεια. Σκεφτείτε τα παιδιά σας, τι διαδικασίες κάνουν από μόνα τους χωρίς να τους το ζητήσετε; Σε ποιες από αυτές έχουν περισσότερο ταλέντο; Τι τα ευχαριστεί; Αυτά είναι τα δυνατά τους σημεία.

Μπορούμε επίσης να αξιολογήσουμε και τις πνευματικές δυνάμεις τους, όπως καλοσύνη, υπομονή ή δικαιοσύνη. Όταν τα παιδιά μας βρεθούν σε μία αντιπαράθεση, αντί να επισημαίνουμε πάντα τις αδυναμίες τους και να τα κάνουμε να νιώθουν κακά παιδιά, μπορούμε να επισημάνουμε τα δυνατά σημεία που δεν χρησιμοποιούν. Αν για παράδειγμα ένα παιδί που είναι ομιλητικό και επικοινωνιακό αρχίσει να ουρλιάζει όταν είναι αναστατωμένο, μπορείτε να του πείτε

«Έχεις τόσο καλή ευχέρεια λόγου, χρησιμοποίησέ τη για να μιλήσουμε για αυτό που σε στεναχώρησε».

Μία θετική προσέγγιση

Η χρήση της γονικής προσέγγισης που εστιάζει στα δυνατά σημεία, δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις αδυναμίες των παιδιών. Χάρη στον εντοπισμό δυνατών σημείων, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν επίσης αδυναμίες και θα κατανοήσουν μόνα τους τα λάθη τους, και ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι καλό να γνωρίζουν τις αδυναμίες και τα λάθη τους, αλλά οι γονείς πρέπει πάντα να εστιάζουν και να αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία του παιδιού. Δεν μεγαλώνουμε παιδιά που πιστεύουν ότι είναι τέλεια. Μεγαλώνουμε παιδιά που γνωρίζουν πραγματικά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους στο μέλλον και να κάνουν σωστές επιλογές που εξασφαλίζουν πραγματική επιτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή τους ως ενήλικες.

Είναι μια μορφή positive parenting που μας βοηθά να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας, ενώ παράλληλα δημιουργούμε θετικές αλληλεπιδράσεις που ενισχύουν τις σχέσεις μας μαζί τους.

footerlogo