ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Tips για να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας με τα παιδιά

Είναι συχνό φαινόμενο το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πώς να μιλήσουν σωστά με τα παιδιά τους και συχνά καταφεύγουν σε μεγάλες κουραστικές διαλέξεις, που χάνουν την προσοχή του παιδιού και στα αυτιά του φαντάζουν ως ένα ατελείωτο «μπλαμπλα».

Οι περισσότεροι γονείς είμαστε καλοί στο να δίνουμε οδηγίες ή νουθεσίες στα παιδιά μας. Για παράδειγμα, «Παρακαλώ ετοιμαστείτε για το σχολείο» ή «Πρέπει να προσέχετε τα αυτοκίνητα όταν διασχίζετε το δρόμο». Το δύσκολο κομμάτι αρχίζει όταν καλείστε να κάνετε μία χαλαρή συζήτηση χωρίς να περιλαμβάνει οδηγίες ή πρέπει.

Πώς λοιπόν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανοιχτεί και να σας μιλήσει, ειδικά όταν κάτι εμφανώς το προβληματίζει; Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μας μιλήσουν και να ακούσουν τις συμβουλές μας χωρίς να φαίνονται σαν βαρετή διάλεξη; Δείτε στη συνέχεια τα σημαντικότερα tips που θα σας βοηθήσουν.

1. Παρακινητικές εκφράσεις

Φράσεις όπως «τι λες γι’ αυτό;» , «Πες μου περισσότερα για αυτό», «Πώς ένιωσες όταν συνέβη αυτό;» κάνουν το παιδί να απαντήσει με περισσότερα από μία απλή μονολεκτική απάντηση που θα οδηγούσε τη συζήτηση σε τέλμα. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον κατά τις απαντήσεις του και ενθαρρύνετέ το να σας πει ότι σκέφτεται και να παρουσιάσει την δική του οπτική των γεγονότων.

2. Μίλα ΜΕ το παιδί όχι ΣΤΟ παιδί

Μην μπείτε στον πειρασμό να κάνετε διάλεξη με πρέπει και δεν πρέπει στο παιδί, καθώς αυτό θα ακουστεί βαρετό και ενοχλητικό. Αντίθετα κάντε συζήτηση, όπως θα κάνατε με έναν φίλο σας. Αυτό περιλαμβάνει να μιλάτε αλλά και να ακούτε, να λέτε τη γνώμη και την άποψή σας, αλλά να δίνετε και στο παιδί τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο.

3. Ζητήστε με σωστό τρόπο αυτό που πρέπει να γίνει

Πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του παιδιού σας. Στη συνέχεια, μιλήστε με σταθερότητα για να δείξετε ότι εννοείτε αυτό που λέτε και δώστε στο παιδί έναν λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνει αυτό που του ζητάτε τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα «σε παρακαλώ μάζεψε τα παιχνίδια σου από το πάτωμα του σαλονιού, γιατί μπορεί να τα πατήσω και να πέσω».

4. Δείξτε στο παιδί ότι το σέβεστε

Χρησιμοποιώντας εκφράσεις και μιλώντας του σα να μιλάτε σε έναν ενήλικο, με απλές κατανοητές φράσεις, το κάνετε να θέλει να συζητήσει ουσιαστικά μαζί σας γιατί αισθάνεται ότι πραγματικά θα ακουστεί

Εσείς ποια tips χρησιμοποιείτε στην επικοινωνία με τα παιδιά σας;

footerlogo