ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς τα παιδιά μαθαίνουν αυτοβελτίωση και χαλάρωση γνωρίζοντας τη φύση

Τα παιδιά σας έχουν στρες για το σχολείο; Μήπως δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν το βράδυ; Ή μήπως ορισμένες φορές έχουν εκνευρισμό χωρίς να ξέρουν ούτε τα ίδια γιατί;

Αν αυτές οι περιπτώσεις σας θυμίζουν κάτι, τότε η επαφή με τη φύση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αυτοβελτίωση των παιδιών και να τα βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και βρουν τεχνικές χαλάρωσης τη στιγμή που το χρειάζονται περισσότερο.

Δείτε στη συνέχεια μερικούς τρόπους που η φύση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να βρουν τους δικούς τους ρυθμούς.

Εικόνες της φύσης

Πρόσφατες μελέτες[i] απέδειξαν ότι ακόμα και το να κοιτάμε απλώς φωτογραφίες της φύσης βοηθάει σημαντικά το παιδί, αλλά και τους ενήλικες να χαλαρώσουν και να αποβάλλουν το στρες. Έτσι το να εντάξετε κομμάτια φύσης στην καθημερινότητά του μπορεί να αποδειχθεί πολύ ευεργετικό για την ηρεμία του.

  • Επισκεφτείτε ζωολογικούς κήπους, βουνά, δάση, μονοπάτια πεζοπορίας, παραλίες, καταρράκτες, βοτανικούς κήπους, φαράγγια και σπηλιές και απολαύστε καθαρές έναστρες νύχτες, ουράνια τόξα, ηλιοβασιλέματα και ανατολές. Βοηθήστε τα παιδιά σας να απαθανατίσουν αυτές τις στιγμές τραβώντας φωτογραφίες, ώστε να μπορούν να τις κοιτάζουν όποτε θέλουν να χαλαρώσουν.
  • Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως μεγεθυντικοί φακοί για να βοηθήσετε τα παιδιά να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες της φύσης. Τις γραμμές στα φύλλα των φυτών, τις ρωγμές στους κορμούς των δέντρων, τα μικροσκοπικά έντομα κ.α.
  • Βάλτε ένα πολύχρωμο ενυδρείο στο σπίτι. Βρείτε ψαράκια εύκολα στη συντήρηση με όμορφα χρώματα και βάλτε μία μικρή δεξαμενή στο κομοδίνο του με βότσαλα και υδρόβια φυτά μέσα για να την κοιτάει όποτε θέλει να χαλαρώσει.

Ήχοι της φύσης

Μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Μπράιτον και του Σάσεξ (BSMS) στην Αγγλία ανακάλυψε πρόσφατα σε μία μελέτη[ii] που δημοσιεύθηκε στο Scientific Report, ότι οι ήχοι της φύσης μεταβάλλουν τις συνάψεις στον εγκέφαλό μας, μειώνοντας το στρες και το αίσθημα μάχης-φυγής με φυσικό τρόπο.

Δεν έχουν όλοι οι ήχοι της φύσης την ίδια χαλαρωτική επίδραση. Οι καλύτεροι ήχοι είναι αυτοί που μας δίνουν την αίσθηση του φυσικού χώρου και μιμούνται τους βιορυθμούς του οικοσυστήματος.

Έτσι οι ήχοι των πουλιών που κελαηδάνε, του κύματος που σκάει, της βροχής ή του τροπικού δάσους είναι ιδανικοί για να ακούει το παιδί -αλλά και εσείς- πριν τον ύπνο.


[i] https://www.sciencealert.com/just-looking-at-photos-of-nature-could-be-enough-to-lower-your-work-stress-levels

[ii] Gould van Praag, C., Garfinkel, S., Sparasci, O. et al. Mind-wandering and alterations to default mode network connectivity when listening to naturalistic versus artificial sounds. Sci Rep 7, 45273 (2017). https://doi.org/10.1038/srep45273

 

footerlogo