ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Καλοκαίρι με βιντεοπαιχνίδια; - Πώς να ορίσουμε τις ώρες οθόνης στις διακοπές

Για μερικά παιδιά, το καλοκαίρι σημαίνει ότι ανοίγουν τον υπολογιστή, το tablet ή την κονσόλα και δεν την ξανακλείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Και παρόλο που πολλοί γονείς χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους για τις ώρες οθόνης κατά τη διάρκεια των διακοπών, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάνε όλη την ημέρα τους εκεί. Και δεν πρέπει. Τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν έξω για παιχνίδι, φυσικά. Αλλά πρέπει επίσης να απολαύσουν το χρόνο τους με τρόπους που δεν μπορούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς -- και καμία εφαρμογή, παιχνίδι ή τηλεοπτική εκπομπή, ανεξάρτητα από το πόσο εκπαιδευτική ή ουσιαστική είναι, δεν μπορεί να καλύψει εντελώς την ανάγκη τους για εκτόνωση στη φύση.

Πώς μπορείτε όμως να βρείτε μία ισορροπία ανάμεσα στις ώρες οθόνης και ουσιαστικού παιχνιδιού, με τρόπο που να μην δυσανασχετεί το παιδί σας; Η λύση είναι στο μέτρο.

Καθώς σχεδιάζετε το πώς θα περάσετε το καλοκαίρι σας, μην αποκλείσετε εντελώς τις οθόνες από αυτό. Όχι μόνο προσφέρουν ψυχαγωγία, αλλά προσφέρουν επίσης ευκαιρίες μάθησης και την ευκαιρία να μείνει το παιδί σε επαφή με φίλους της σχολικής χρονιάς, ακόμη κι αν παραθερίζουν σε διαφορετικά μέρη.

Θέστε λογικά όρια που επιτρέπουν τον οικογενειακό χρόνο και άλλες σημαντικές δραστηριότητες και ενσωματώστε τα μέσα και την τεχνολογία με τρόπους που ενώνουν την οικογένεια. Δείτε στη συνέχεια μερικά tips για να το πετύχετε.

Οικογενειακό πλάνο

Καθίστε με τα παιδιά σας και επεξεργαστείτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως κάμπινγκ, πικ-νικ στη φύση, ταξίδια και εκδηλώσεις, αλλά και χρόνο για ηλεκτρονικό παιχνίδι. Εάν ταξιδεύετε, συζητήστε για το αν θα φέρετε συσκευές μαζί σας και πότε και πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αρμοδιότητες

Το πρωί, αφήστε ένα σημείωμα για τα παιδιά σας που αναφέρει τις δραστηριότητες αλλά και τις ευθύνες τους για την ημέρα. Όταν τελειώσουν με αυτά που έχουν να κάνουν, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οθόνες.

Παίξτε μαζί

Τα παιδιά αποζητούν τις οθόνες όταν βαριούνται. Όταν όμως τους δίνετε διασκεδαστικές εναλλακτικές, τότε δεν θα τις έχουν το ίδιο ανάγκη. Παίξτε μαζί ένα επιτραπέζιο, βγείτε στο μπαλκόνι για αστροπαρατήρηση και κάντε διασκεδαστικές και διδακτικές δραστηριότητες μαζί που θα τα απασχολήσουν ευχάριστα.

Όχι ηλεκτρονικά στο τραπέζι

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά αυτός ο βασικός κανόνας μπορεί να εφαρμοστεί όλη τη χρονιά. Η ώρα του φαγητού θα πρέπει να είναι μία στιγμή που μοιράζεστε με το παιδί τις εμπειρίες της ημέρας σας και τις σκέψεις σας για αυτήν, ή σχεδιάζετε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.

Εφαρμογές με διδακτικό περιεχόμενο

Η χρήση της οθόνης δε χρειάζεται να είναι ανούσια παιχνίδια. Μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές που θα παρακινούν ουσιαστικά το παιδί να βγει, να κινηθεί και να παίξει στη φύση. Από εφαρμογές βημάτων με επιβράβευση, εφαρμογές για μελέτη φυτών και ζώων που συναντάτε, αλλά και εφαρμογές για αστροπαρατήρηση, ο συνδυασμός εφαρμογής-υπαίθριου χώρου παρέχει έμπνευση για οικογενειακή διασκέδαση και υγιή χρήση των οθονών.

 

footerlogo