ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Καλοκαιρινές διακοπές: 5+1 πρακτικά tips για να τις απολαύσει όλη η οικογένεια

Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών. Το παιδί ήδη έχει σταματήσει τουλάχιστον ένα μήνα το σχολείο και έχει αρχίσει να «βαριέται», ενώ είναι η περίοδος που οι γονείς παίρνουν την πολυπόθητη άδεια τους και μπορούν να πάνε οικογενειακές διακοπές.

Επειδή όμως το παιδί έχει ήδη χαλαρώσει πολύ το πρόγραμμά του, χρειάζεται σωστή οργάνωση, ώστε και εσείς να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την άδειά σας και το παιδί να διασκεδάσει και να θυμάται τις διακοπές σας με αγάπη.

Επιλέξτε μαζί τι θα κάνετε

Οι διακοπές είναι μία ευκαιρία να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα και να απολαύσετε τον χρόνο σας όπως ονειρεύεστε. Συζητήστε με το παιδί σας για το πού θα ήθελε να περάσει τις διακοπές και σε συνδυασμό με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες επιλέξτε ένα μέρος που θα περάσετε όλοι καλά.

Μην προγραμματίζετε υπερβολικά

Η άδεια είναι για να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη στιγμή, όχι για να επαναλαμβάνετε τη ρουτίνα της χρονιάς. Επιτρέψτε στο παιδί σας χρόνο να διασκεδάσει και να παίξει όπως εκείνο νομίζει, ίσως να κοιμηθεί κάποια μέρα λίγο πιο αργά ή να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αφιερώστε τους δημιουργικό χρόνο

Είναι δελεαστικό να θέλετε απόλυτη ηρεμία στις διακοπές σας, όμως θα γίνουν ακόμη πιο όμορφες αν τις μοιράζεστε μαζί. Φροντίστε κάθε μέρα να περνάτε λίγο ποιοτικό χρόνο με το παιδί κάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες μαζί.

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει κάτι νέο αυτό το καλοκαίρι. Μαθήματα κολύμβησης, αγγειοπλαστική, κάποιο άθλημα, ή μια καλοκαιρινή κατασκήνωση. Οι νέες δραστηριότητες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και βοηθούν την συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα του παιδιού σας. Αλλά θυμηθείτε, μην υπερβάλλετε στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων!

Περιορίστε την τεχνολογία

Όταν έξω κάνει ζέστη και τα παιδιά βαριούνται, η οθόνη έχει τον τρόπο να καταπίνει όλο τον χρόνο τους. Οι γονείς μπορούν εύκολα να πέσουν στην παγίδα του να κάνουν το tablet μπέιμπι σίτερ. Μπορείτε όμως να αντικαταστήσετε αυτόν τον χρόνο οθόνης με καθημερινή ανάγνωση και βόλτες στη βιβλιοθήκη. Τα βιβλία ανοίγουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σε κάθε παιδί.

 

footerlogo