ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Η έμφυτη περιέργεια βελτιώνει τις επιδόσεις – Βοηθήστε το παιδί να την εξασκήσει

Τα παιδιά τρελαίνονται να κάνουν ερωτήσεις και να εξερευνούν οτιδήποτε καινούργιο τους κάνει εντύπωση. Γνωρίζατε όμως ότι αυτή η έμφυτη περιέργειά τους μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο αλλά και για την συνολική εξέλιξη της προσωπικότητάς τους;

Το πιο σημαντικό πράγμα στη μάθηση είναι η περιέργεια και το παιδί πρέπει να καλλιεργήσει από νωρίς την διάθεση της διαρκούς μάθησης. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, η μαθησιακή διαδικασία του παιδιού καθοδηγείται από την περιέργεια και γι’ αυτό μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την διαδικασία της μάθησης, κρύβονται ουσιαστικά στις απορίες ενός μικρού παιδιού.

Πώς να βοηθήσεις όμως το παιδί να διατηρήσει αυτή την έμφυτη περιέργεια και να τη χρησιμοποιήσει προς όφελος του, στο σχολείο αλλά και στην ζωή του γενικότερα;

Έμφυτη τάση

Για τα μικρά παιδιά, η μάθηση δεν θα πρέπει να συνδέεται με κάποια ανταμοιβή. Η περιέργεια πρέπει να είναι τρόπος ζωής ώστε το παιχνίδι και η μάθηση για τα παιδιά να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν πρέπει να είναι κάτι που τους επιβάλλεται, αλλά κάτι που τους βγαίνει φυσικά. Σε αυτό εσείς μπορείτε να απαντάτε σε όλες τους τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια, εξηγώντας τους πόσο σημαντικό είναι να σας ρωτάνε για ότι τους κάνει εντύπωση.

Μάθε να ψάχνεις

Σημαντικό είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, μαθαίνοντας πώς να ψάχνουν πληροφορίες για αυτό που αναζητούν. Καθοδηγήστε τα στο να μάθουν να διαβάζουν πινακίδες στο δρόμο ή σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και βοηθήστε τα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, συνδυάζοντας τις πληροφορίες που έλαβαν, ώστε να τους δοθεί η απάντηση που ζητάνε.

Περιέργεια και φαντασία

Κάντε την περιέργειά τους αφορμή για να διασκεδάσουν. Όταν έχουν κάποια απορία, όπως «γιατί οι φάλαινες φυσάνε το νερό;» απαντήστε τους με ερώτηση: «εσύ γιατί πιστεύεις ότι το κάνουν;» και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να σκεφτεί πραγματικά και να προσπαθήσει να συνδυάσει τις μέχρι τώρα γνώσεις του για να βρει μία απάντηση στην ερώτησή του. Αφήστε το να σας αναλύσει το σκεπτικό του και καθοδηγήστε τη σκέψη του σωστά όπου χρειάζεται.

Ψάχνουμε μαζί

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και πολλές φορές όταν η περιέργειά του «κοιμάται», η δική σας μπορεί να την ξυπνήσει. Δείτε κάτι που μπορεί να του κάνει εντύπωση, ένα αξιοθέατο, μία σκηνή σε ένα ντοκιμαντέρ ή μία καινούργια πληροφορία και ρωτήστε το παιδί «τι λες να είναι αυτό;» ή «γιατί λες να γίνεται αυτό;» με εμφανή απορία και όχι εξεταστικό ύφος. Η δική σας απορία και η προσπάθεια του παιδιού να σας τη λύσει θα πυροδοτήσουν τη διαδικασία σκέψης και την περιέργειά του που θα οδηγήσει στην όρεξη του να αναζητήσει και να μάθει ακόμα περισσότερα για το θέμα.

 

footerlogo