ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Η μέρα μικραίνει: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να προσαρμοστεί στη χειμερινή ώρα

Τώρα που αφήσαμε πίσω μας το χειμερινό ηλιοστάσιο και σταδιακά μπαίνουμε σε χειμερινούς ρυθμούς, η μέρα μικραίνει αισθητά και αυτό επηρεάζει τη διάθεση και την καθημερινότητα του παιδιού.

Δες στην συνέχεια μερικά απλά tips για να κάνεις τη μετάβαση στη χειμερινή ώρα πιο εύκολη, δημιουργώντας μία υγιή ρουτίνα για όλους.

Ξεκίνα από νωρίς

Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα, ειδικά όταν βρίσκονται σε σχολική περίοδο, επομένως το να διατηρήσεις μία σταθερή ρουτίνα θα τα βοηθήσει να μπουν πιο εύκολα στους ρυθμούς τους ακόμα κι όταν η μέρα μικρύνει σημαντικά. Μπορείς σταδιακά να προλάβεις αυτή την αλλαγή, ξεκινώντας την ρουτίνα του ύπνου τους πλέον μία ώρα νωρίτερα σταδιακά ήδη από τον Οκτώβριο.

Σταθερή ρουτίνα

Όταν αρχίζει ή τελειώνει η θερινή ώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, καθώς το παιδί σας αντιμετωπίζει τώρα μια αλλαγή στο πρόγραμμα που μπορεί να το μπερδέψει. «Για τα μικρά παιδιά, είναι απολύτως κρίσιμο να έχουν μια ρουτίνα κατά τη διάρκεια του ύπνου», λέει ο Δρ Lewin. «Αυτό είναι που βοηθά στη δημιουργία ενός ισχυρού σήματος για ύπνο». Μια επιλογή: να κάνετε το παιδί σας ένα ζεστό μπάνιο, να του διαβάσετε ένα βιβλίο και να στριμωχτείτε μαζί του στο κρεβάτι πριν σβήσουν τα φώτα.

Ρύθμιση μελατονίνης

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας. Αυξάνεται το βράδυ καθώς σκοτεινιάζει, κάτι που βοηθά στην πρόκληση ύπνου και σταματάει η παραγωγή της όταν ανάβει το φως, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει την εγρήγορση. Αλλά η θερινή ώρα μπερδεύει λίγο αυτόν τον φυσικό κύκλο και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά.

Για να βοηθήσετε το παιδί, προτείνεται να χαμηλώνετε τα φώτα στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας και να απενεργοποιείτε όλα τα ηλεκτρονικά είδη περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα πριν τον ύπνο.

Το φυσικό φως του ήλιου βοηθάει επίσης στην σωστή ρύθμιση της μελατονίνης, οπότε αν ο καιρός το επιτρέπει, πάρτε το πρωινό σας έξω ή ζητήστε από το παιδί σας να βγάλει βόλτα το σκύλο μέσα στην ημέρα. Αν αυτό δεν πάντα εύκολο, ανάψτε τα φώτα στο σπίτι για να είναι ωραίο και φωτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείξτε κατανόηση

Τις ημέρες που ακολουθούν την αλλαγή της ώρας, προσπαθήστε να είστε πιο επιεικής εάν το παιδί σας έχει περισσότερο εκνευρισμό ή πιο έντονες αντιδράσεις. Η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη διάθεση του παιδιού σας, αλλά η κατανόηση και η υποστήριξή από τα αγαπημένα του πρόσωπα θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί λίγο καλύτερα.

 

footerlogo