Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Τρώμε Σαν Μεγάλοι - Όλα όσα πρέπει να μάθει!

Η αυτονομία του παιδιού στο τραπέζι κερδίζεται λίγο - λίγο. Το παιδί μαθαίνει να τρώει μόνο του από τους 12-18 μήνες της ζωής του. Και μετά; Από 3 έως 6 χρονών, η μάθηση συνεχίζεται. Βρείτε εδώ μερικές συμβουλές για να στηρίξετε την όλη αυτή διαδικασία.

Από τους 12-18 μήνες... το παιδί μαθαίνει να τρώει μόνο του: πρώτα με τα δάχτυλα, στη συνέχεια με το κουτάλι. Το να πιάνει & να χειρίζεται το φαγητό, του επιτρέπει να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει διαφορετικές υφές, γεύσεις και μυρωδιές.  

Στα 3 του χρόνια... η ευχαρίστηση της ανακάλυψης συνεχίζεται, ειδικά όταν χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα του. Αυτό σημαίνει ότι ανακατεύει το φαγητό του ή το εκτοξεύει στο τραπέζι. Πολλά είναι τα βήματα που χρειάζονται για να κατακτήσει το παιδί πλήρως την διαδικασία του «φαγητού» και θα πρέπει να εξοπλιστείτε και εσείς καλά γι’ αυτό. Σαλιάρες, ποδιές, σουπλά, δίσκοι και χαλάκια θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Είναι σημαντικό πάντως να αφήσετε το παιδί σας να ακουμπήσει ή ακόμα και να παίξει με φαγητό του για να μπορέσει να το «κατανοήσει» την διαδικασία του φαγητού καλύτερα. Λίγο-λίγο, όταν νιώθετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να μάθεΙ κάτι καινούργιο, μπορείτε να το διδάξετε πώς να χρησιμοποιεί το στρογγυλεμένο μαχαίρι με τη βοήθεια ενός ενήλικα ή ακόμη και να ξεκινήσετε να θέτετε ορισμένους κανόνες στο τραπέζι. Είναι αρκετά μεγάλο για να μάθει την ευγένεια, την υπομονή ή το ότι απαγορεύεται να ρίχνει φαγητό στο πάτωμα.

Μην διστάσετε να προσαρμόσετε τους κανόνες «καλών τρόπων» ανάλογα με την περίσταση και με το που βρίσκεται: στο σπίτι, στο εστιατόριο, στο πικνίκ ... Μπορείτε επίσης να του δείξετε,  πώς να τρώει αργά, ωραία & νοικοκυρεμένα. Επίσης είναι σε αυτή την περίοδο που μπορείτε να του διδάξετε το πώς μπορεί να προσφέρει κι εκείνο κατά την διάρκεια του γεύματος, καλώντας το να φτιάξει μαζί σας το τραπέζι ή να σερβίρετε μαζί το φαγητό στα άλλα μέλη της οικογένειας.

Τέλος, το παιδί σας πλέον είναι έτοιμο να σερβιριστεί μόνο του: είναι καιρός να του εξηγήσετε τις μερίδες που χρειάζεται ανάλογα την ώρα της ημέρας και την όρεξή του, καθώς στην αρχή θα τείνει να σας μιμείται [1]. Ρωτήστε το αν πεινάει πολύ ή λίγο και βεβαιωθείτε ότι τρώει λίγο από όλα, κατά τη διάρκεια των γευμάτων του.

Αργότερα, θα ξεκινήσετε με το παιδί σας και τις πρώτες σας συζητήσεις όσον αφορά τα γεύματα του, κάτι που είναι συχνό γύρω στην ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν την άποψη τους για το περιεχόμενο του πιάτου τους. Από το 6ο έτος της ηλικίας τους, είναι σε θέση να συγκρίνουν τις ποσότητες μεταξύ διαφορετικών γευμάτων και να σέβονται τους κανόνες που τους έχουν διδαχθεί. Ενθαρρύνετε τα, συγχαρείτε τα και θα μάθουν ακόμα ταχύτερα!

Γενικά, τα γεύματα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλα ή πολύ περιοριστικά. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας θέλει μετά το φαγητό να διαλέξει μόνο του τι θα απολαύσει, απλά κατευθύνετε το στο να επιλέξει φρούτο, γιαούρτι ή γαλακτοκομικό προϊόν ανάλογα με το γεύμα που μόλις έφαγε. Εάν η επιλογή του “μενού” γίνεται από τους γονείς, το να βάλετε μέσα στα γεύματα και ένα απολαυστικό σνακ, είναι μια καλή ευκαιρία για να ευχαριστήσετε γευστικά το παιδί!

Βοηθήστε το παιδί να γίνει αυτόνομο με το φαγητό του μέσω της μάθησης:

Εύκολο; Η πρώτη αυθόρμητη, έμφυτη πράξη αυτονομίας του παιδιού είναι το να τρώει μόνο του.

Πιο περίπλοκο; Πλαισιώστε αυτή τη μάθηση για να εμφυσήσετε στο παιδί έννοιες όπως αυτή του «ισορροπημένου γεύματος»  και της «υγιεινής διατροφής».

_________________________________________________________________________

[1]: Savage JS. «Τα παιδιά τρώνε όταν τα αφήνουμε να επιλέγουν μόνα τους; Am J Clin Nutr. 2012 Ιουλ; 96 (1): 36-43. Epub 2012 Μαϊος 30 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22648719

footerlogo