Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Σωστή Ενυδάτωση το Καλοκαίρι

Η σωστή ενυδάτωση του παιδιού σας το καλοκαίρι και οι σωστές ποσότητες νερού, αποτελούν μία από τις μικρές απλές καθημερινές διαδικασίες, που όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζετε. Πώς όμως θα μάθετε το παιδί σας να πίνει αρκετό νερό;

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και συνήθως το παιδί σας αναπτύσσει αυτόνομα το αίσθημα της δίψας και την ανάγκη για ενυδάτωση μόλις σταματήσετε το μπιμπερό. Αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη περίοδος να το μάθετε να πίνει νερό τακτικά και ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι.

Η πρόσληψη νερού από το παιδί σας πρέπει να αυξηθεί σταδιακά καθώς μειώνεται η χρήση του μπιμπερό. Προκειμένου να μην ταράξετε τις συνήθειες του όμως, αρχίστε να του προσφέρετε τακτικά νερό στο μπιμπερό του. Η απουσία γάλακτος και η αντικατάσταση του με νερό δεν θα του κάνει μεγάλη διαφορά εφόσον το δοχείο του είναι οικείο, γεγονός που θα διευκολύνει αυτή τη μετάβαση.

Σταδιακά αφού συνηθίσει το μπιμπερό με νερό, αλλάξτε το σχήμα του δοχείου διατηρώντας το ωστόσο διασκεδαστικό. Από την ηλικία των 2 ετών ή και πιο πριν, μπορείτε να εισάγετε το παιδικό ποτηράκι, ή ένα ποτηράκι με πολύχρωμο καλαμάκι που θα διευκολύνει το παιδί καθώς θα μπορεί να ελέγχει μόνο του τη ροή του υγρού. Καλή ιδέα είναι επίσης τα παιδικά μπουκαλάκια με διπλό γυαλί που έχουν στα ενδιάμεσα φυσαλίδες και αστεράκια, ώστε να μάθει σιγά σιγά να χρησιμοποιεί μπουκάλι.

Σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να αποφύγετε όσο γίνεται τις σόδες ή τους χυμούς φρούτων, ακόμη και αν δείχνει ξεκάθαρα μια προτίμηση για αυτά, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης. Εάν θέλετε να βρείτε μία μέση λύση, αντί για χυμούς φτιάξτε του smoothies με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα όπως τα πεπόνια ή τα καρπούζια είναι γεμάτα με νερό και ενυδατώνουν το παιδί, παρέχοντας του ταυτόχρονα τη γλυκιά γεύση που θέλει. Σταδιακά και ταυτόχρονα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, το παιδί σας συνειδητοποιεί τη σημασία της ενυδάτωσης και θα αποζητά το νερό πολύ πιο εύκολα, καθιστώντας την σωστή του ενυδάτωση μία σταθερή του συνήθεια.

Πέρα από την καθημερινή του ενυδάτωση ωστόσο, στην οποία μπορεί να εκπαιδευτεί σταδιακά μόνο του το ίδιο το παιδί, είναι σημαντικό σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας να ακολουθείτε και εσείς ως γονείς τις εξής συμβουλές:

  • Κρεμάστε τα βρεγμένα ρούχα στα κύρια δωμάτια του σπιτιού (καθιστικό, υπνοδωμάτια).
  • Δροσίστε το σβέρκο και το κεφάλι του παιδιού στο μέτωπο με ένα υγρό γάντι ή ένα υγρό πανί.
    Μην διστάσετε να του κάνετε ζεστά μπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν είναι πολύ μικρό, ή ντους για να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματος του. Αν κήπο ή μεγάλο μπαλκόνι, βάλτε μια μικρή φουσκωτή πισίνα και αφήστε το παιδί να παίξει και να δροσιστεί.
  • Σε περιόδους μεγάλου καύσωνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα και νερό από το ψυγείο για να ψεκάζετε το πρόσωπο του παιδιού.

footerlogo