Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Μήπως το παιδί μου δεν τρώει σωστά; Τι τροφές να του δίνω;

Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι συχνά μία περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Κάποιες φορές είναι συνεργάσιμα και τρώνε ότι τους προσφέρετε, ενώ άλλες φορές πεισμώνουν και δεν τους αρέσει τίποτα. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια, αυτά τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης είναι τόσο συχνά που αρχίζετε να αναρωτιέστε αν και κατά πόσο τελικά το παιδί σας τρέφεται σωστά.

Να θυμάστε πάντα ότι ο τελικός στόχος δεν είναι να το ταΐσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα ή να κρατήσετε τα γλυκά μακριά του με κάθε κόστος, ούτε φυσικά έχει νόημα να μετράτε τα γραμμάρια πρωτεΐνης ή ασβεστίου που καταναλώνει κάθε μέρα. Αντ' αυτού, ο στόχος είναι να το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει μόνο του το αίσθημα της πείνας και να ανταποκρίνεται κατάλληλα σε αυτό, να ξέρει να τρώει με μέτρο και ακόμα κι όταν τα γλυκά είναι διαθέσιμα στο σπίτι, να μην κάνει υπερβολές συνειδητά και όχι γιατί του το απαγορεύετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την διατροφολόγο Ελίν Σάτερ, είναι να καθορίσετε έναν σαφή καταμερισμό των ευθυνών στο τραπέζι. Όπως υποστηρίζει η Σάτερ, οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τα τρόφιμα που θα μπουν στο πιάτο και για τις ποσότητες των σνακ που υπάρχουν στο σπίτι. Από την άλλη τα παιδιά είναι τα ίδια υπεύθυνα για τις ποσότητες που τρώνε.
Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία για το παιδί και όχι να γίνεται μάχη για να φάει. Η καλή σχέση σας με το παιδί σας είναι πιο σημαντική από το αν έφαγε όλο του το φαγητό πριν πάει για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι όταν λέει ότι δεν πεινάει άλλο, θα πρέπει να του δίνετε την ελευθερία να ακούει το σώμα του. Αντίστοιχα αν θέλει να φάει και δεύτερη μερίδα επειδή πεινάει θα πρέπει να έχει και αυτή τη δυνατότητα εξίσου.

Ακόμη όμως και με αυτές τις οδηγίες, πολλοί γονείς εξακολουθούν να αναρωτιούνται πόσο πρέπει το παιδί τους να τρώει σε κάθε ηλικία και πότε ένας γονέας πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί.
Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες διατροφής για νήπια και για μεγαλύτερα παιδάκια, οι οποίες ωστόσο αν και είναι καλό να τηρούνται, είναι απολύτως ελαστικές και δεν είναι καλό να καταπιέσουμε το παιδί να τις ακολουθεί ευλαβικά.

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα μικρά παιδιά κινούνται πολύ περισσότερο από τα μωρά, γι’ αυτό χρειάζονται τις ανάλογες θερμίδες αλλά και βιταμίνες. Μία ημέρα ενός νηπίου λοιπόν θα ήταν καλό να περιλαμβάνει:
• 2 μερίδες φρούτων
• 3 μερίδες λαχανικών
• 6 μερίδες τροφών ολικής αλέσεως
• 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (εάν το παιδί σας δεν τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα, αντικαταστήστε τα με πλούσια σε ασβέστιο φασόλια, όσπρια και χόρτα)
• 2 μερίδες πρωτεΐνης (αυγά, φασόλια, κοτόπουλο, ψάρι, κρέας)
Προσπαθήστε να μην εστιάσετε στην καθημερινή διατροφή ενός μικρού παιδιού, επειδή μπορεί να είναι άστατο στις επιλογές τροφίμων και δεδομένου ότι τώρα μαθαίνει να τρώει, τα περισσότερα τρόφιμα μπορεί να καταλήξουν στο πάτωμα αντί για το στόμα τους. Μην ανησυχείτε λοιπόν αν δε λαμβάνει όλα τα προαναφερθέντα μέσα στην ημέρα, απλώς στο τέλος της εβδομάδας βεβαιωθείτε ότι η συνολική διατροφή του είχε ποικιλία αλλά και ισορροπία μεταξύ των ομάδων τροφίμων. Αν ναι, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά τρώνε τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα. Τα σνακ τους δεν θα πρέπει να είναι ζαχαρωτά που δίνονται ως μορφή επιβράβευσης, αλλά να παρέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι συχνά τόσο απασχολημένα που ξεχνούν ακόμα και να πιούν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, γι' αυτό εκτός σπιτιού φροντίστε να έχουν παντού μαζί τους ένα παγουράκι με νερό. Επίσης, αυτά τα παιδιά είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε το φαγητό στην κουζίνα. Μαγειρεύοντας μαζί τους τα βοηθάτε να εξοικειωθούν με τα τρόφιμα και να τα δοκιμάσουν πιο εύκολα.
Τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών θα πρέπει όσο γίνεται να τρώνε τα ακόλουθα κάθε μέρα:
• 3 μερίδες φρούτων
• 4 μερίδες λαχανικών
• 9 μερίδες ολικής αλέσεως
• 2 έως 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ή υποκατάστατων πλούσιων σε ασβέστιο
• 2 μερίδες πρωτεΐνης

Δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα; Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε

footerlogo