Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η επιβράβευση των καλών συμπεριφορών με γλυκά περνάει λάθος μηνύματα στο παιδί

Όλοι οι γονείς έχουν βρεθεί στο σημείο απελπισίας να προσπαθήσουν να δελεάσουν με γλυκά τα παιδιά τους για να φάνε τα λαχανικά τους, να μαζέψουν το δωμάτιο τους ή απλώς να κάτσουν ήσυχα.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους αυτό αποτελεί ένα τεράστιο (και δυστυχώς συχνό) λάθος που κάνουν πολλοί γονείς και όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά πετυχαίνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε μακροπρόθεσμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε αναλυτικά:

Τα γλυκά που χρησιμοποιούμε ως δέλεαρ δεν είναι ποτέ θρεπτικά
Ας είμαστε ειλικρινείς: κανένα παιδί δεν θα πειστεί να μαζέψει τις κούκλες του από το σαλόνι με αντάλλαγμα ένα μπολ καρότα… Μπισκότα όμως; Δυστυχώς τα λεγόμενα «γλυκά επιβράβευσης» περιέχουν σχεδόν κατά κανόνα υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης και κενές θερμίδες, κάτι που είναι επιβλαβές για όλους και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Δημιουργείτε στο παιδί μία συναισθηματική σχέση με το φαγητό

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά που λαμβάνουν γλυκά ως επιβράβευση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν μεγαλώνοντας τα γλυκά ως καταφύγιο προσπαθώντας να αποφύγουν συναισθήματα ή καταστάσεις που είναι δύσκολο να χειριστούν. Ουσιαστικά τα γλυκά που δίνονται ως ανταμοιβή κάνουν το παιδί υποσυνείδητα να συνδέσει της κατανάλωση ορισμένων τροφίμων με την ευχάριστη αίσθηση της επιβράβευσης. Έτσι στο μέλλον όταν έχει ανάγκη να νιώσει καλά θα καταφεύγει στα γλυκά.

Ενθαρρύνετε την επιθυμία για γλυκά και κακές διατροφικές συνήθειες

Όταν δίνετε γλυκά στο παιδί ως επιβράβευση για καλή συμπεριφορά, τα τρώνε ακόμα κι όταν δεν νιώθουν πεινασμένα ενώ ταυτόχρονα τους περνάτε υποσυνείδητα το μήνυμα ότι τα γλυκά είναι πιο «πολύτιμα» από τα άλλα τρόφιμα.

Σαμποτάρετε μόνοι σας την προσπάθεια σας

Όταν λέτε στο παιδί να φάει τα λαχανικά του για να του δώσετε γλυκό μετά, είναι σαν να του λέτε «είναι λογικό να μη θέλεις να τα φας αλλά αν το κάνεις θα σου δώσω μετά κάτι που σου αρέσει». Ουσιαστικά αναιρείτε μόνοι σας ότι τους έχετε πει περί σωστής διατροφής και τους παρουσιάζετε τα λαχανικά ως κάτι καταναγκαστικό και αντιπαθητικό που πρέπει να κάνουν για να φάνε το γλυκό.

Την επόμενη φορά λοιπόν που το παιδί σας παρουσιάζει κάποια καλή συμπεριφορά που χρήζει επισήμανσης και επιβράβευσης, προτιμήστε να πείτε «αφού ήσουν τόσο καλό παιδί πάμε να παίξουμε στο πάρκο» και αφήστε τα γλυκά έξω από την αλληλεπίδραση σας.

ΠΗΓΗ

footerlogo