Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Αναλαμβάνουμε τις πρώτες μας μικρές ευθύνες

Ετοιμασία σχολικής τσάντας, επιλογή ρούχων, βούρτσισμα μαλλιών. Στο παιδί σας αρέσει να κάνει τα πράγματα μόνο του. Πείτε ναι στις πρωτοβουλίες του, βοηθήστε το να αναλάβει περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι και έτσι θα βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή του.

Το να αφήνετε τα παιδιά να φροντίσουν μόνα τους για τον εαυτό τους είναι μια καλή άσκηση υπευθυνότητας και αυτοπεποίθησης. Το παιδί όχι μόνο αποκτά έναν σκοπό και μαθαίνει να βοηθάει στο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει να κάνει πράγματα για τον εαυτό του.

Δίνοντας λοιπόν μεγαλύτερη ελευθερία στα παιδιά τους δίνετε μεγάλη αυτοπεποίθηση και τους δείχνετε ότι τα επιστεύσετε. Επομένως, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να τα ενθαρρύνετε να αναλάβουν πρωτοβουλίες!

Μάλιστα συνήθως τα ίδια τα παιδιά σας ενημερώνουν πότε είναι έτοιμα να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Σας ζητάνε, για παράδειγμα, να σπρώξουν το καρότσι στο σούπερ μάρκετ; Αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι θέλουν να συμμετέχουν περισσότερο στην καθημερινότητα σας. Ενθαρρύνετε τα! Δώστε τους μερικές απλές αποστολές μέσα στη μέρα. Είναι ένας καλός τρόπος να τα προετοιμάσετε να μεγαλώσουν πιο αυτόνομα.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μικρές αποστολές για το παιδί σας στην καθημερινότητα. Παίρνετε το λεωφορείο για να πάτε στο πάρκο; Αφήστε το παιδί σας να αγοράσει τα εισιτήρια. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να σας οδηγήσει στο δρόμο για το φούρνο γιατί «δεν θυμάστε», να στρώσει το τραπέζι να φτιάξει το κρεβάτι του, ή να σκουπίσει τα πιάτα. Η συμμετοχή των παιδιών σας στις δουλειές του σπιτιού είναι ένας καλός τρόπος να τους δείξετε ότι τα εμπιστεύεστε.

Την πρώτη φορά μπορείτε να καθοδηγήσετε το παιδί και να το βοηθήσετε να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Αδράξτε την ευκαιρία για να εξηγήσετε στο παιδί πως όλοι πρέπει να συμμετέχουν και να βοηθούν τους άλλους με τις υποχρεώσεις τους στο σπίτι, στο σχολείο ή στην εργασία.

Όσο πιο συχνά το παιδί σας ασχολείται με συγκεκριμένα καθήκοντα, αυτά γίνονται συνήθεια και ρουτίνα και έτσι σταδιακά αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη να ολοκληρωθούν σωστά.

footerlogo