Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Διατροφικά tips για μικρούς αθλητές

Πολλά παιδιά λατρεύουν τα σπορ και ξεκινούν μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Αν λοιπόν έχετε κι εσείς έναν μικρό εκκολαπτόμενο Ολυμπιονίκη στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι θα τρώει σωστά και θα λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από τη διατροφή του προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό πρόγραμμα προπονήσεων του.

Δείτε στη συνέχεια 5 τρόπους να στηρίξετε έμπρακτα τον μικρό σας αθλητή μέσω της διατροφής του.

1. Εστιάστε σε τρόφιμα καλής ποιότητας
Προτιμήστε να έχετε στο σπίτι μη επεξεργασμένα τρόφιμα, άπαχα κρέατα και φρέσκες πηγές πρωτεϊνών όπως λαχανικά, φρούτα, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λιπαρά. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής κάθε παιδιού που βρίσκεται στην ανάπτυξη.
2. Κάντε ένα πλάνο γευμάτων
Βεβαιωθείτε ότι ο μικρός αθλητής σας λαμβάνει τουλάχιστον τρία θρεπτικά γεύματα την ημέρα και δεν παραλείπει κανένα!
Ένα θρεπτικό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει τις περισσότερες ομάδες τροφίμων και τουλάχιστον 3 με 4 από τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων: πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, υγιή λιπαρά και / ή τροφές ολικής αλέσεως.
Η υγιή πρόσληψη πρωτεΐνης από το γεύμα εξασφαλίζει ότι τα αμινοξέα είναι διαθέσιμα στο σώμα του νεαρού αθλητή όποτε χρειάζεται για την επιδιόρθωση, την ενίσχυση και την οικοδόμηση των μυών.
Οι υδατάνθρακες από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν στους αθλητές σας ενέργεια και δύναμη για να συνεχίσουν την προπόνηση τους.
3. Φροντίστε να τρώνε 2 σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη κάθε μέρα
Τα κρέατα, τα φασόλια, τα καρύδια, τα τυριά, το γιαούρτι, το γάλα ή τα υποκατάστατα του γάλακτος και η κινόα, αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεΐνης για τους νέους αθλητές.
Μη ζαχαρούχα δημητριακά και γάλα, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και ξηροί καρποί, ψωμί ολικής αλέσεως και φυστικοβούτυρο είναι όλα παραδείγματα ενός υγιεινού σνακ πλούσιου σε πρωτεΐνες για μικρούς αθλητές.
Η πρωτεΐνη στα σνακ βοηθά τους αθλητές να διαχειριστούν την όρεξή τους, έτσι ώστε να μην πεινάνε μεταξύ των γευμάτων και να μην τρώνε τροφές μη θρεπτικές ή και επιβλαβείς για τον οργανισμό τους.
4. Ορίστε σωστά τους χρόνους των γευμάτων
Τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα σε όλες τις πτυχές της ζωής όταν τρώνε τακτικά. Προσπαθήστε να παρέχετε γεύματα και σνακ κάθε 3-4 ώρες και μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να αθλείται με εντελώς άδειο στομάχι.
Η κανονικότητα στα γεύματα και τα σνακ προσφέρει μια προβλεψιμότητα την ημέρα και επιτρέπει στο παιδί σας να ρυθμίζει μόνο του την κατανάλωσή τους. Αντίθετα, όταν δεν υπάρχουν σταθερές ώρες γευμάτων και σνακ, το παιδί πεινάει και μπορεί να καταναλώσει τροφές που δεν θα το ωφελήσουν και ίσως σε πολύ λάθος ώρες (πχ. ένα βαρύ γεύμα αμέσως πριν την προπόνηση γιατί «πείνασε»).
5. Μην υπερβάλλετε με τις θερμίδες και την ενέργεια
Παρακολουθήστε το πρόγραμμα του παιδιού σας και μην κάνετε υπερβολές, καταμετρώντας υπερβολικά τις θερμίδες ή την ενέργεια που λαμβάνει. Τις θερμίδες τις καίει έτσι κι αλλιώς με τη γυμναστική οπότε δεν κινδυνεύει από παχυσαρκία, εφόσον δεν κάνει καθιστική ζωή. Από την άλλη, οι υπερβολές στην ενέργεια μπορεί να αποβούν εξαντλητικές για το παιδί, αν λαμβάνει στην καθημερινότητα του πολλή περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει στην προπόνηση.

Κάνοντας ένα πλάνο διατροφής, μπορείτε να έχετε υπό έλεγχο το πόσες θερμίδες καίει και πόση ενέργεια χρειάζεται στην καθημερινότητα του, ώστε να μην κάνετε υπερβολές, αλλά και να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή του καλύπτει στο έπακρο όλες του τις ανάγκες.


ΠΗΓΗ

footerlogo