Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Τρώμε ευχάριστα: Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αδειάσουν το πιάτο τους

Αποτελεί συχνή πρακτική χρόνων, οι γονείς να πιέζουν το παιδί να τελειώσει το φαγητό του και συχνά να μην του επιτρέπουν να σηκωθεί από το τραπέζι πριν αδειάσει το πιάτο του.

Ειδικά στην Ελλάδα, οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει με τη νοοτροπία του «καθαρού πιάτου» ενώ συχνά η επωδός των μεγαλύτερων ήταν ότι εμείς δεν τρώμε και υπάρχουν άλλα παιδάκια στον κόσμο που πεινάνε.

Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι και παιδοψυχολόγοι ωστόσο καταρρίπτουν την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής, επισημαίνοντας ότι μπορεί να επιφέρει ίσως και αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλαμε.

Τα τελευταία χρόνια προτείνεται μία πιο διαισθητική προσέγγιση του φαγητού για τα παιδιά και έχει μεγάλη λογική. Όταν τα παιδιά είναι μωρά τα ταΐζαμε όταν το ζητούσαν. Έκλαιγαν και τους δίναμε το μπιμπερό, μέχρι να το σπρώξουν μόνα τους σε ένδειξη ότι δεν θέλουν άλλο και τα ταΐζαμε ξανά όταν το ζητούσαν μόνα τους.

Το να πιέζουμε το παιδί να αδειάσει το πιάτο του ακόμα κι όταν δεν θέλει να φάει άλλο, το μαθαίνει να καταπιέζεται και να δίνει μεγαλύτερη σημασία στα «πρέπει» παρά στις πραγματικές ανάγκες του σώματος του.

Η βασική αρχή είναι ότι ο γονιός είναι υπεύθυνος για το τι θα φάει το παιδί, αλλά μόνο το ίδιο το παιδί μπορεί να είναι υπεύθυνο για το πόσο θα φάει.

Η εξοικείωση με αυτή την πρακτική δεν είναι εύκολη ειδικά για γονείς που έχουν μεγαλώσει με την «άδειασε το πιάτο σου» νοοτροπία, ωστόσο χρειάζεται καθημερινή πρακτική και υπομονή για να επιτευχθεί η ισορροπία και να μάθει το παιδί να ακούει το σώμα του.

Να ξέρετε ότι θα υπάρξουν φορές που θα ζητήσει και δεύτερο πιάτο και φορές που θα φάει μισό πιάτο και στις 2 περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα, όσο το παιδί μεγαλώνει υγιές και ευτυχισμένο.

Πηγή: Super Kids Nutrition

footerlogo