Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Μικροί γευσιγνώστες: Πειραματιζόμαστε με υφές και γεύσεις

Η στιγμή που τα παιδιά σας δοκιμάζουν καινούργιες τροφές για πρώτη φορά, μπορεί να αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους και να μάθουν να ξεχωρίζουν τις διάφορες γεύσεις, επιλέγοντας στην πορεία ποιες προτιμούν και γιατί.

Όταν έρθει η ώρα του σνακ, ετοιμάστε ένα γεύμα με διάφορους τύπους τροφών με ποικίλες υφές, χρώματα και γεύσεις. Προτιμήστε επιδόρπια γιαουρτιού, τυρί και φρούτα.

Τοποθετήστε μία μικρή ποσότητα από κάθε τρόφιμο στο πιάτο, ωραία στολισμένο και δίπλα ένα ποτήρι νερό. Το παιδί σας και μόνο κοιτάζοντας το πιάτο ξεκινάει ήδη το ταξίδι του στην γεύση.

Αφήστε το να πειραματιστεί μόνο του με τα νέα τρόφιμα. Μπορεί να τα αγγίξει, να τα ζουλήξει, να τα μυρίσει ή να τα δοκιμάσει λίγο. Ρωτήστε το πώς του φαίνονται και βοηθήστε το να περιγράψει τα συναισθήματά του με τις σωστές λέξεις αν το βλέπετε σκεπτικό.

Σε αυτές τις γαστριμαργικές συνεδρίες μπορείτε κάθε φορά να εισάγετε και πιο ασυνήθιστες γεύσεις, όπως εποχικά φρούτα που δεν έχει ξαναδοκιμάσει, ώστε να αναπτύξει τις αισθήσεις του. Δοκιμάστε κι εσείς μπροστά του από το ίδιο πιάτο και αφιερώστε λίγο χρόνο για να του εξηγήσετε τι είναι και από πού προέρχεται το κάθε τρόφιμο.

Μπορείτε σε κάθε πιάτο να του προσφέρετε διαφορετικά τρόφιμα ή να εστιάσετε σε μία συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων που προτιμά. Επιτρέψτε στο παιδί να κάνει αυτή την διαδικασία με τον δικό του ρυθμό και να επιλέξει τι θέλει. Μπορείτε επίσης να παίξετε με τις υφές ή τις αποχρώσεις, αφήνοντας το να ανακαλύψει για παράδειγμα ότι δύο φαινομενικά ίδια μήλα μπορεί να έχουν διαφορετική γεύση, ή πόσο διαφορετική υφή έχει ένα παξιμάδι από την ψίχα του ψωμιού.

Με αυτή τη διασκεδαστική δραστηριότητα γευσιγνωσίας, επιτρέπετε στο παιδί σας να οξύνει τις αισθήσεις του και να αναπτύξει ενδιαφέρον για τα διάφορα τρόφιμα.

footerlogo