Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Σωστή διατροφή χωρίς τιμωρίες

Ακόμα και εμείς ως παιδιά έχουμε ακούσει πολλές φορές τη φράση «Αν δε φας τα λαχανικά σου δεν έχει γλυκό» ή «αν δεν φας όλο σου το φαγητό δεν θα βγεις να παίξεις».

Οι γονείς που το λένε αυτό, μπορεί πραγματικά να πιστεύουν ότι κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους και να ενδιαφέρονται για την σωστή διατροφή του, ωστόσο έτσι με τη μέθοδο αυτή καταλήγει να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αφού το παιδί θα συνδυάσει τα λαχανικά ως κάτι αντιπαθητικό που θα πρέπει να υποστεί προκειμένου να κερδίσει αυτό που θέλει (δηλαδή το γλυκό).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το παιδί, όχι μόνο να μην υιοθετήσει την σωστή διατροφή αλλά να την αντιπαθήσει κιόλας, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη διατροφή μετέπειτα στη ζωή του.

Το γεύμα θα πρέπει να είναι μια στιγμή που μοιραζόμαστε με όλη μας την οικογένεια και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι όμορφη και ευχάριστη, γι’ αυτό αποφύγετε να βάζετε μπροστά του τα λαχανικά ως τιμωρία ή κάτι αναγκαστικό και αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις με γλυκά ως επιβράβευση.

Προτιμήστε να διεγείρετε την περιέργεια του παιδιού, ετοιμάζοντας το γεύμα μαζί και δίνοντας του να παρατηρήσει τα χρώματα, τις υφές, τις μυρωδιές των λαχανικών και τι συμβαίνει σε αυτά όταν τα μαγειρεύουμε.

Έτσι η διαδικασία του μαγειρέματος αλλά και του υγιεινού φαγητού, γίνεται μία διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία για όλη την οικογένεια.

footerlogo